ΥΠΑΝ: Τα αποτελέσματα των ελέγχων στις ασφαλιστικές

Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2006 14:02

Τα αποτελέσματα των ελέγχων στις ασφαλιστικές εταιρείες έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, 67 ασφαλιστικές εταιρείες που ελέγχθηκαν από το ΥΠΑΝ εμφάνιζαν στις 31/12/2005 ίδια κεφάλαια που ανέρχονταν στο ποσό των 1.534 εκατ. €. Από τους ελέγχους προέκυψαν αρνητικές αναμορφώσεις συνολικού ποσού € 308,4 εκατ. €.

Μετά τις αναμορφώσεις που προσδιόρισε ο έλεγχος, ακολούθησαν από μια σειρά εταιρειών που εμφάνιζαν κεφάλαια χαμηλότερα από το αναγκαίο περιθώριο φερεγγυότητας και διαφορές στα αποθεματικά τους, άμεσες καλύψεις, τόσο στα κεφάλαια τους, με καταθέσεις μετρητών από τους μετόχους τους , όσο και στη διάρθρωση των αποθεματικών τους, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας.

Έτσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, σήμερα υπάρχουν εκκρεμότητες στα Ίδια Κεφάλαια και τα αποθεματικά υπάρχουν σε τρεις ασφαλιστικές εταιρείες. Οι εταιρείες αυτές είναι:

α) ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Α.Ε.

β) LE MONDE Α.Α.Ε.

Οι δύο παραπάνω ασφαλιστικές εταιρείες, που ανήκουν στον ίδιο όμιλο, πραγματοποίησαν στα τέλη Νοεμβρίου έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις και αποφάσισαν την αύξηση των μετοχικών τους κεφαλαίων κατά 35.000.000,00 € η πρώτη και κατά 15.000.000,00 € η δεύτερη, ποσά με τα οποία υπερκαλύπτονται οι διαφορές του ελέγχου για το περιθώριο φερεγγυότητας και τεχνικού αποθέματος, που ήταν 10.416.000 € για την εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Α.Ε. και 4.174.000 € για την εταιρεία LE MONDE Α.Α.Ε. Τις αυξήσεις αυτές δηλώθηκε και ζητήθηκε άδεια από την Υπηρεσία να τις καλύψει ξένος εταιρικός οίκος.

Μέχρι σήμερα ο ξένος οίκος δήλωσε ότι μόλις εγκριθεί η συμμετοχή του από την αρμόδια υπηρεσία, θα καταβάλει άμεσα 25.000.000 € και στις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος θα ολοκληρώσει την αύξηση του κεφαλαίου.

Η αρμόδια υπηρεσία στα πλαίσια του νόμου διενεργεί έρευνα ως προς την καταλληλότητα του υποψηφίου νέου μετόχου των 2 ως άνω ασφαλιστικών εταιρειών.

Μέχρι την ολοκλήρωση, τόσο της έγκρισης του ξένου οίκου ως νέου μετόχου των δύο εταιρειών (λόγω ειδικής συμμετοχής), όσο και της κάλυψης της αύξησης των μετοχικών κεφαλαίων των δύο εταιρειών θα εκκρεμεί η χορήγηση από την Υπηρεσία του πιστοποιητικού φερεγγυότητας τους.

γ) LA VIE Α.Α.Ε. ΖΩΗΣ

Η εν λόγω εταιρεία δεν έχει σήμερα το απαιτούμενο εκ του νόμου ελάχιστο εγγυητικό κεφάλαιο.

Έχει όμως ξεκινήσει διαδικασίες για την μεταφορά του χαρτοφυλακίου του κλάδου ζωής σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία (V.D.V. Leben International).

Λόγω της μεταφοράς του κλάδου αυτού το απαιτούμενο εκ του νόμου εγγυητικό κεφάλαιο για τους υπόλοιπους κλάδους διαμορφώνεται σε 2.000.000,00 €, ποσό που η εταιρεία υπερκαλύπτει σήμερα.

Μέχρις όμως ολοκλήρωσης νόμιμα της μεταφοράς του κλάδου θα εκκρεμεί η χορήγηση από την Υπηρεσία του πιστοποιητικού φερεγγυότητας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε επίσης τα εξής:

α) Παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα η υπόθεση 2 πρακτόρων της εταιρείας ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Γ.Α. για τους οποίους διαπιστώθηκε δε, από τον έλεγχο του ΥΠΑΝ ότι λειτουργούσαν παρανόμως και οι σχετικές άδειες από το Επιμελητήριο Αχαΐας που προσκόμισαν ήταν πλαστές. Ερευνάται τυχόν συνευθύνη της εταιρείας.

β) Η εταιρεία ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ διέθεσε σε ασφαλισμένους της το αποταμιευτικό πρόγραμμα «MEGA ASSET» το οποίο ήταν δεκαετούς διάρκειας και προσέφερε εγγυημένη απόδοση 6%, ενώ το αντίστοιχο ύψος της εγγυημένης απόδοσης που καθορίζεται με υπουργική απόφαση ανέρχεται σε 3,35%. Το θέμα αυτό παραπέμφθηκε προς εξέταση στην επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης, η οποία έκρινε ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι εκτός των προϋποθέσεων που θέτει η Υ.Α. Κ3 9124/2001 και συγκεκριμένα ως προς την χρονική του διάρκεια ( η οποία έπρεπε να είναι επταετής και όχι δεκαετής) και πρότεινε τα εξής:

• Τηνδιακοπή της διάθεσης του συγκεκριμένου προϊόντος

• Την επιβολή προστίμου σύμφωνα με το άρθρο 432 του Ν.Δ. 400/70 όπως ισχύει

• Την προσαρμογή των ευρισκόμενων σε ισχύ ασφαλιστηρίων συμβολαίων στη νομιμότητα, με μέτρα που δεν θα θίγουν τα συμφέροντα των ήδη ασφαλισμένων καταναλωτών.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε από το σχετικό έλεγχο που διενήργησε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, ότι το προϊόν ήταν εκτός των προδιαγραφών που θέτει ο νόμος και ως προς το είδος των επενδύσεων που έγιναν για την κάλυψη της υποχρέωσης που ανελάμβανε η εταιρεία με το προϊόν αυτό, δεδομένου ότι έπρεπε να γίνουν επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα με διάρκεια μέχρι 10 έτη.

Με βάση τα παραπάνω η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε:

- τον τερματισμό της διάθεσης του συγκεκριμένου προϊόντος και

- την επιβολή προστίμου στην συγκεκριμένη εταιρεία ύψους € 1.300.000.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, από τον έλεγχο των ασφαλιστικών εταιρειών και από πρόσφατες πληροφορίες που περιήλθαν στην Υπηρεσία, αναδείχθηκαν και προβλήματα που οφείλει η Υπηρεσία να διερευνήσει περαιτέρω, όπως:

• Έκδοση και χρήση ομολογιακών δανείων.

• Ενδοεταιρικές συναλλαγές σε επίπεδο ομίλου.

• Εσωτερικά μεταβλητά Αμοιβαία Κεφάλαια.

• Πρακτορειακές συμβάσεις εταιρειών.

• Συναλλαγές με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ εταιρειών που ανήκουν στον ίδιο όμιλο.

• Διερεύνηση καταγγελιών ως προς τον τρόπο απόκτησης ακινήτων και οικοπέδων.

Για τα πιο πάνω ιδιαίτερα προβλήματα ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα