ΔΕΗ: Προς διαγωνισμό για πώληση 7% του πελατολογίου

Επιμένει στις κοινοπραξίες στη λιγνιτική παραγωγή
Τρίτη, 23 Μαΐου 2017 13:50
UPD:14:38
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η πώληση πελατών βρίσκεται στα πλάνα της ΔΕΗ εδώ και μήνες, καθώς όπως έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν ο κ. Παναγιωτάκης, αποτελεί  τη μόνη φόρμουλα για το ομαλό άνοιγμα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Διαγωνισμό για την πώληση πελατολογίου, ίσου με το 7% του χαρτοφυλακίου της, το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε 400.000 - 450.000 καταναλωτές, έχει στα σκαριά η ΔΕΗ, σχεδιάζοντας μάλιστα η σχετική προκήρυξη να γίνει το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο, ή ακόμη και μέσα στον Ιούνιο.

Την αποκάλυψη έκανε σήμερα ο Μανώλης Παναγιωτάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης για την πώληση και τη μεταβίβαση από τη Δημόσια Επιχείρηση στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ του 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.

Η πώληση πελατών βρίσκεται στα πλάνα της ΔΕΗ εδώ και μήνες, καθώς όπως έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν ο κ. Παναγιωτάκης, αποτελεί  τη μόνη φόρμουλα για το ομαλό άνοιγμα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, σήμερα φάνηκε πως η συγκεκριμένη λύση δεν εγκαταλείπεται από τη διοίκηση της επιχείρησης, παρόλο που δεν περιλαμβάνεται στο κάδρο της πρόσφατης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές για τα ενεργειακά θέματα. 

Όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης, οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν οικονομικό κίνητρο να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, καθώς ήδη καταβάλλουν ένα ποσό της τάξης των 60-80 ευρώ(π.χ. σε έξοδα μάρκετινγκ) για την προσέλκυση κάθε πελάτη. «Επίσης, θα παρέχουμε στον αγοραστή για 2-3 χρόνια ηλεκτρική ενέργεια με σταθερή τιμή, σε σχέση με τον Οριακή Τιμή Συστήματος», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τη δρομολογούμενη πώληση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, το οποίο όπως αναφέρει η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ πρέπει να καταλήξει σε αγοραστές που θα είναι εντελώς ανεξάρτητοι από τη Δημόσια Επιχείρηση, τόνισε πως αν σε αυτό το 40% δεν περιλαμβάνεται η «Μελίτη Ι» στη Φλώρινα, μπορεί κάλλιστα να προχωρήσει το κοινοπρακτικό σχήμα με την κινεζική CMEC.

«Ύστατη προσπάθεια»

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, μέχρι τον Ιούνιο θα καθορισθεί το «καλάθι» των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων που θα διατεθούν προς πώληση. Πάντως, ο ίδιος επιμένει στη λύση των κοινοπρακτικών σχημάτων με ιδιώτες στη λιγνιτική παραγωγή, παρά την προαναφερόμενη απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ. Μάλιστα, μίλησε για μία «ύστατη προσπάθεια» να πεισθούν οι δανειστές, στην οποία και το υπουργείο Ενέργειας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. 

«Είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξουν επενδύσεις στη λιγνιτική παραγωγή, αφού αν δεν επενδυθούν κεφάλαια θα μειωθεί κάτω από το 20% έως το 2025», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι η απόφαση της κυβέρνησης με τους δανειστές κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση, απάντησε χαρακτηριστικά πως «οι συμφωνίες δεν είναι γραμμένες στην πέτρα». 

Στην τελική ευθεία η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ

Νωρίτερα, στην έκτακτη γενική συνέλευση εγκρίθηκε η πώληση και η μεταβίβαση του 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, φέρνοντας έτσι ένα βήμα πιο κοντά την ιδιοκτησιακή απόσχιση του Διαχειριστή από τη ΔΕΗ. Η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ θα ελέγχεται κατά 100% από το Δημόσιο, ενώ πρόσφατη αποτίμηση ανεξάρτητου εκτιμητή (Deloitte) έχει ορίσει στα 295,6 εκατ. ευρώ το τίμημα.

Έχει ήδη προηγηθεί η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ στην κινεζική State Grid (έναντι 320 εκατ. ευρώ), ενώ το 51% των μετοχών του Διαχειριστή έχει μεταβιβασθεί στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, η οποία θα μπει στο χρηματιστήριο.

Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου ζήτησαν την αναβολή για τις 12 Ιουνίου της συζήτησης για τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στη ΛΑΡΚΟ, την οποία ενέκρινε η συνέλευση.

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα