Εναλλακτική οδό για το φυσικό αέριο προσφέρει η Ουκρανία

Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2006 18:35
UPD:18:39

Εναλλακτική οδό για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού της προσφέρει η Ουκρανία, σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τη μεταφορά του μέσω της Λευκορωσίας.

«Αν είναι απαραίτητο, μπορούμε να βοηθήσουμε τους ευρωπαίους καταναλωτές αυξάνοντας τις ποσότητες αερίου που διέρχονται από την Ουκρανία σε επίπεδα που θα εξασφαλίζουν τη σταθερότητα προσφοράς προς τους γείτονες μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε σύμφωνα με το Interfax, ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γιούρι Μπόικο μετά τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Μίνσκ και Μόσχας για το φυσικό αέριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/12/27/1283809.htm .

Ο αρμόδιος για την Ενέργεια Επίτροπος της Ε.Ε., ¶ντρις Πίμπαλγκς, ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να καταλήξουν «το ταχύτερο δυνατό σε μια συμφωνία, η οποία δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη μεταφορά αερίου προς την Ε.Ε.».

«Η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση στενά, καθώς μπορεί να επηρεάσει τον εφοδιασμό της Ε.Ε. σε αέριο», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ευρωπαίος επίτροπος, στην οποία προσθέτει ότι η Ομάδα Συντονισμού για το Φυσικό Αέριο που συσπειρώνει κυρίως τους εκπροσώπους των «25» και βιομήχανους και αποσκοπεί στην εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού της Ε.Ε. με αέριο, θα συνέλθει στις 4 Ιανουαρίου για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι η Λευκορωσία, από την οποία περνά περίπου το 20% του ρωσικού φυσικού αερίου με προορισμό την Ευρώπη, απείλησε χθες, το ρωσικό κολοσσό Gazprom ότι θα σταματήσει τη διανομή του, αν η ρωσική εταιρεία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στο Μινσκ την 1η Ιανουαρίου του 2007, εξαιτίας της διαφωνίας τους για την αύξηση της τιμής του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα