Χ.Α.: Με το βλέμμα στο Eurogroup οι επενδυτές

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017 10:57
UPD:11:00
SOOC/Nikos Libertas

Μικρά κέρδη εμφανίζει στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους αποκλειστικά στο Eurogroup, αποτιμώντας τις πιθανότητες επίτευξης ενός συμβιβασμού για το ζήτημα του χρέους.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.50), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,20% στις 785,77 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,26% στις 2.084,78 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 7,07 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 14 ενισχύονται, 23 υποχωρούν και εννέα παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,77% στις 786,45 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα μειώνεται κατά 0,30%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,42%, η Eurobank κατά 1,55% και η Alpha Bank κατά 0,91%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Attica Bank ενισχύεται κατά 1,83% στα 0,111 ευρώ.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα και ΔΕΗ εμφανίζουν απώλειες άνω του 1%, ενώ πέριξ του 0,50% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Folli-Follie, Αegean, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των ΟΛΠ και Σαράντης Γρ. αυξάνονται άνω του 2%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις, παραμένοντας άνω του τεχνικού ορίου του 5,50%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 0,8 μονάδα βάσης στο 5,734% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 2,5 μονάδες βάσης στο 5,622%.

Η βραχυπρόθεσμη αλλά και μεσοπρόθεσμη τάση της ελληνικής αγοράς εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την έκβαση της απογευματινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να προσδοκούν την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρη και τα εναπομείναντα εμπόδια αφορούν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Βερολίνο και ΔΝΤ κινούνται σε αντίθετη ρότα και ο συμβιβασμός των δύο πλευρών προϋποθέτει μία σειρά διαπραγματευτικών ελιγμών.

Ενδεικτικά, ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής της Beta AXEΠΕΥ, επισημαίνει τα εξής: «Αν και η έγκριση της δόσης θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη, το ενδιαφέρον θα κινηθεί γύρω από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του χρέους. Στην ατζέντα του Eurogroup αναφέρεται στα προς συζήτηση θέματα η εξέταση των μεσοπρόθεσμων μέτρων και η βιωσιμότητα του χρέους, ωστόσο οι επίσημες δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών δεν κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

»Επομένως τα ουσιώδη αναμένονται το απόγευμα της Δευτέρας στη συνέντευξη Τύπου, όπου πιθανόν να υπάρξει αποσαφήνιση του οδικού δρόμου και των ενεργειών που θα ακολουθηθούν στο θέμα του χρέους, το οποίο ήδη προεξοφλείται θετικά από την ελληνική αγορά ομολόγων και μετοχών».

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, η Eurobank ανακοίνωσε την επίτευξη καθαρών κερδών, ύψους 37 εκατ. ευρώ, κατά το α’ τρίμηνο του 2017. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων, παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 9,6% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 217 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα