Στον «πάγο» η επένδυση ΔΕΗ - CMEC ύψους 1 δισ. ευρώ

Εμπλοκή: Αντίδραση Βρυξελλών - Μόνο με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό μπορεί να προχωρήσουν τα έργα για νέα μονάδα στη Μελίτη
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 12:30
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΒΟΥ

Από την έντυπη έκδοση

Η συμφωνία της ΔΕΗ με τη CMEC δεν μπορεί να προχωρήσει, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, διευκρινίζοντας πως μόνο με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό μπορεί να προχωρήσουν τα έργα για την κατασκευή νέας μονάδας της ΔΕΗ στη Μελίτη.

Αυτό σημαίνει, επί της ουσίας, ότι ένα επενδυτικό σχέδιο που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ -750 εκατ. το κόστος της μονάδας και επιπλέον οι επενδύσεις για την ανάπτυξη των ορυχείων που θα την τροφοδοτούν- «παγώνει». Με τις Βρυξέλλες να αντιδρούν στα σχέδια της διοίκησης της Επιχείρησης, η κυβέρνηση δείχνει να ακολουθεί και αυτή επιφυλακτική στάση, παρότι στο γενικό πλαίσιο ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε πως δεν αλλάζει στάση η κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί διακαώς να εδραιώσει την οικονομική συνεργασία με την Κίνα.

Σημειώνεται πως οι τοποθετήσεις Πιτσιόρλα αποτελούν συνέχεια της ανακοίνωσης του ΥΠΕΝ για νέα προκήρυξη του διαγωνισμού όσον αφορά το λιγνιτωρυχείο της Βεύης στη Φλώρινα, το οποίο είχε κατακυρωθεί στην ΑΚΤΩΡ. Χωρίς, πάντως, το ορυχείου της Βεύης που είχε βγει στον διαγωνισμό, η συμφωνία ΔΕΗ-CMEC για τη Μελίτη δεν μπορεί να πάρει σάρκα και οστά. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι στο πλαίσιο του συμφώνου στρατηγικής συνεργασίας που έχει υπογράψει με τη ΔΕΗ τον Οκτώβριο του 2016 η China Machinery Engineering Corporation (CMEC) έχει εκφράσει πολύ ισχυρό ενδιαφέρον για την εγχώρια αγορά ενέργειας και η ευκαιρία μπορεί να πάει χαμένη, όπως πολλές άλλες στον τόπο.

Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία κοινοπραξίας από τη ΔΕΗ και τη CMEC, στην οποία η ελληνική επιχείρηση θα συνεισφέρει την υφιστάμενη λιγνιτική μονάδα Μελίτη Ι καθώς και την άδεια κατασκευής της Μελίτης ΙΙ, την οποία θα κατασκευάσουν οι Κινέζοι -η ΔΕΗ θα κατέχει μειοψηφικό ποσοστό, οι Κινέζοι πλειοψηφικό και ένα μερίδιο θα ανήκει στους ιδιώτες μετόχους του ορυχείου της Βεύης, το οποίο θα τροφοδοτεί τις δύο μονάδες με καύσιμο. Στο Πεκίνο, ωστόσο, η κυβερνητική αντιπροσωπεία δεν συναντήθηκε με την κινεζική εταιρεία, στο πλαίσιο της επίσκεψης Τσίπρα, την ώρα που έγιναν συναντήσεις με άλλα πιθανά επενδυτικά σχήματα. Από πλευράς ΔΕΗ, βεβαίως, είχε βγει ανακοίνωση για τις επαφές του επικεφαλής της με τον πρόεδρο της CMEC, σύμφωνα με την οποία βασικό θέμα συζήτησης ήταν το σχέδιο για τη Μελίτη, επί του οποίου απομένουν να διευκρινιστούν κάποια τελευταία ζητήματα…

Ιούνιο «ξεχωρίζει» ο ΑΔΜΗΕ

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Καμπούρης στο Reuters, η ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του από τη ΔΕΗ, εντός του Ιουνίου, θα επιτρέψει στην εταιρεία να προχωρήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ. Στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου στην Αθήνα, ο κ. Καμπούρης υποστήριξε «όλα θα έχουν τελειώσει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η πρώτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020, ενώ η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί το 2023. Το συνολικό κόστος της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα