Σοφόν... το ασαφές: Άνοδος με «πυροτεχνήματα»

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 07:00

Από την έντυπη έκδοση

* Όποιος εισήλθε στις συναλλαγές μετά από καιρό τον Μάιο, νομίζουμε ότι από την Τετάρτη κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Γιατί είσοδος στο Χ.Α. αυτή την εποχή σημαίνει, κατά 90% πιθανότητα, ενδιαφέρον για τοποθέτηση σε τραπεζικά blue chip. Είναι οι επενδυτές που δεν επιλέγουν τους νικητές του εξάμηνου ή του τριμήνου, αλλά τις μετοχές που η άνοδός τους προκαλεί «πυροτεχνήματα». Η είσοδος στις 888 μονάδες για τον τραπεζικό δείκτη καθιστά τη δεύτερη υποχώρησή του μέσα σε πέντε συνεδριάσεις, με το που χτύπησε στις 1.080 μονάδες, «κακό» γι’ αυτούς σημάδι. Πιθανά για άλλους να είναι καλό. Αφού προσφέρει ευκαιρία για την αξιολόγηση της αυθεντικότητας του πρόσφατου διαρκούς αγοραστικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα σκανάρει (ακτινογραφεί θα ήταν παλαιότερα δόκιμος όρος) το προφίλ των επαγγελματιών της αγοράς.

* Οι ρυθμοί των συναλλαγών στην έναρξη και ως τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας δεν ήταν χαμηλοί. Η υπέρβαση των 15,5 εκατ. ευρώ μετά από 80 λεπτά διαπραγμάτευσης με όλους τους κλαδικούς δείκτες τότε σε αρνητικό πεδίο, δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολίας. Ανατροπή της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου υπήρχε, αλλά απουσίαζαν, αρχικά τουλάχιστον, ο πανικός και ο συνωστισμός των θεσμικών στην έξοδο από αξίες του Χ.Α. Γιατί από την άλλη πλευρά, παρά το μέγεθος της «βουτιάς» των δεικτών των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων και την πτώση των ασιατικών το πρωί της Πέμπτης, η εγγραφή του ελάχιστου, για τον Γ.Δ., στις 779,32 μονάδες στο πρώτο λεπτό, προκάλεσε αυτόματη ανοδική αντίδραση. Αποτυπώθηκε συνεπώς αρχικά σεβασμός στην πρόσφατη στατιστική ιστορία και δεν χρειάστηκαν χαμηλότερα επίπεδα για να οριστεί πυθμένας σε μέρα που το άγνωστο είχε στοιχειώσει τον νου των επενδυτών διεθνώς.

* Η κίνηση των τιμών στο Χ.Α. αντιστοιχούσε σε απόλυτα μετριοπαθή διόρθωση. Αποτελούσε δε μια ενθαρρυντική επιβεβαίωση στο ταμπλό για την απουσία μεγάλων πιέσεων, τόσο ώστε να αναζητηθούν πυθμένες αισθητά χαμηλότερα από εκεί που φάνηκε ότι υπάρχουν αυτή τη βδομάδα, στη φάση των δύο καθοδικών συνεδριάσεων μετά την αλυσίδα των 13 ανοδικών. Αναφερόμαστε στο κατώτερο για τον 25άρη των τραπεζών και τον Γ.Δ. Η εικόνα αποδίδεται στην εμφάνιση ζήτησης ικανής να απορροφήσει την προσφορά για τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα τραπεζικά blue chip. Η εγγραφή του ελάχιστου στον Γ.Δ. στις 778,98 μονάδες στις 12:20 μπορεί να τσίμπησε το στομάχι των αισιόδοξων, αλλά αποδείχθηκε εφαλτήριο για να επιστρέψει στις 787 και να κινηθεί πλάγια, ελαφρά κάτω από εκεί, «περιμένοντας» τους διαχειριστές του δολαρίου.

* Ο σχηματισμός διπλής οροφής μπορεί -αν επαληθευτεί- να προκαλέσει εκτιμήσεις για σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά των 800 μονάδων. Κάποιοι πιθανά να δουν υποχώρηση ως τις 670 μονάδες. Αλλά χρειάζεται μαθηματική ανοχή, για να δεχθούμε ότι έχουμε σχηματισμό διπλής οροφής, επειδή σε πέντε συνεδριάσεις ο Γ.Δ. δεν πέρασε τις 800 μονάδες χωρίς να γυρίσει πίσω. Θεωρούμε πιθανότερη μια κίνηση πλάγια, στη ζώνη που όρισε η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών ως σήμερα, δηλαδή χονδρικά από τις 780 ως τις 800 μονάδες. Η εκτίμησή μας αυτή θα ισχυροποιηθεί στην περίπτωση που σήμερα η αγορά κινηθεί έστω και οριακά ανοδικά ακόμα και με χαμηλότερο, των 73 εκατ. ευρώ, τζίρο από χθες. Όσο οι… «μαχητές» στηρίζουν ΕΕΕ, υπάρχει χρηματιστηριακό… σαρβάιβορ.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

* Έχοντας δύο κόρες που έχουν πλέον περπατήσει σε αυτόν τον πλανήτη αρκετές δεκαετίες, θλίβομαι βαθύτατα. Ακούμε ανθρώπους που επειδή κέρδισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών, τους επηρεάζουν, και συνδέουν το φύλο ή τη σεξουαλική κατεύθυνση με την εντιμότητα και την ταύτιση λόγων και έργων. Γιατί τα παιδιά μου, όπως χιλιάδες παιδιά συμπολιτών, μπορώ να γνωρίζω αν τιμούν τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις τους. Συνάντησα παράλληλα, όπως όλοι μας, πολλούς αρσενικούς που ήταν ψεύτες, κομπιναδόροι, απατεώνες, οσφυοκάμπτες. Παρόμοιες απόψεις συμβάλλουν στη διατήρηση της αναξιοκρατίας και στη διατήρηση του κλασικού ρατσισμού που σχετίζεται με το φύλο των ανθρώπων. Αν περάσουμε και στη στάση όσων παίζουν ύπουλα με τη σεξουαλική ταυτότητα, που επιλέγεται συνήθως από τους ανεγκέφαλους, τους θυμίζουμε ότι σε χώρες που σήμερα λιθοβολούνται οι ομοφυλόφιλοι, λίγοι από αυτούς θα άντεχαν να ζήσουν. Αλλά «ξοφλάνε» στην πολιτική αντιπαράθεση, με επιχειρήματα του στιλ «τι περιμένεις από τον φλώρο». Ήρεμα Ράμπο.

ΣΟΦΟΚΛΗΣ Β' 
Κατά Κόσμον ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
    



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα