Ευρωζώνη: Στα υψηλότερα επίπεδα έτους η βιομηχανική παραγωγή

Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2005 12:10
UPD:12:14

ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΗΚΕ τον μήνα που πέρασε η βιομηχανική παραγωγή στις 12 χώρες μέλη της ευρωζώνης, από τους χαμηλότερους ρυθμούς 14 μηνών, καθώς οι εταιρείες ξεπέρασαν την ανατίμηση του ευρώ έναντι δολαρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Ο δείκτης, που καταρτίζεται από 3.000 στελέχη, τα οποία ερωτώνται από την NTC Reserarch Ltd. του Reuters Group Plc, αυξήθηκε στο 51,4 από 50,4 που ήταν τον Νοέμβριο. Εικοσιοκτώ οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν, ότι ο δείκτης θα σημείωνε άνοδο, αλλά στο 50,9. Ο δείκτης πάνω από το 50, καταδεικνύει ανάπτυξη.

«Τα πράγματα δείχνουν ακόμη θετικά», ανέφερε ο Ralph Wiechers, εκπρόσωπος της Ενωσης Βιομηχανιών VDMA της Γερμανίας, που εκπροσωπεί εταιρείες όπως η Linde AG και η κατασκευάστρια τρακτέρ, MAN AG, συμπληρώνοντας: «Η ώθηση από τις εξαγωγές θα μειωθεί λίγο, αλλά περιμένουμε καλή ανάπτυξη».

Οι εξαγωγές της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, αυξήθηκαν τους τρεις από τους τέσσερις μήνες μέχρι και τον Οκτώβριο και μόνο πέντε από τις 23 εταιρείες που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, τον περασμένο μήνα είπαν, ότι η ανατίμηση 12% του ευρώ έναντι του δολαρίου από τον Σεπτέμβριο, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη δραστηριότητα των εταιρειών το επόμενο έτος. Οι 14 είπαν, ότι η επίδραση από την άνοδο του νομίσματος, ελέγχεται.

Η Bayer AG, η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία και εταιρεία χημικών της Γερμανίας, ανέφερε, ότι η επίδραση της ανατίμησης του νομίσματος είναι περιορισμένη. Σημειώνεται, ότι, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αυξήθηκε απροσδόκητα, στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών, τον Δεκέμβριο, μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από τα επίπεδα ρεκόρ.

«Η παγκόσμια ζήτηση είναι πιο σημαντική από την ανταγωνιστικότητα των τιμών. Ετσι το ευρώ, δεν πρόκειται να «θανατώσει» την οικονομία εάν η παγκόσμια ανάπτυξη παραμείνει εύρωστη», ανέφερε ο Luigi Speranza, οικονομολόγος της BNP Paribas, στο Λονδίνο.

Ωστόσο, η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου κατά 34%, το έτος που πέρασε και η ανεργία στα υψηλότερα επίπεδα πενταετίας, εμποδίζουν την ανάκαμψη της ευρωζώνης. Τα έσοδα της Mercedes, του τμήματος της DaimlerChrysler, υποχώρησαν κατά το ήμισυ το τρίτο τρίμηνο του 2004, καθώς μειώθηκαν οι πωλήσεις στις ΗΠΑ. Η Degussa AG, η υπ' αριθμόν ένα εταιρεία παραγωγής ειδικών χημικών, εκτιμά, ότι το κόστος των πρώτων υλών, θα κρατήσει χαμηλά τα κέρδη του 2004.

Το ευρώ αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ στις 30 Δεκεμβρίου και στο 1,3647 δολ. Η άνοδός του, καθιστά πιο ακριβές τις ευρωπαϊκές εξαγωγές που πραγματοποιούνται σε δολάρια, την ίδια στιγμή που προβλέπεται περιορισμός της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Σημειώνεται, ότι, ο ΟΟΣΑ, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη των 30 χωρών-μελών του, στο 2,9% από 3,3% που προέβλεπε στις 2 Νοεμβρίου, καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν το εμπόριο. Στις 2 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2005, σε περίπου 1,9% έναντι 2,3%, που προέβλεπε τον περασμένο Μάϊο.

Ο πληθωρισμός εξ αιτίας των τιμών του πετρελαίου και ο δείκτης ανεργίας στην περιφέρεια στο 8,9%, απέτρεψαν την ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών. Μετά την υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης, οι επενδυτές περιμένουν τη διατήρηση των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΚΤ στα χαμηλότερα επίπεδα έξι δεκαετιών, στο 2%, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η τιμή του επιτοκίου euribor τριών μηνών, με λήξη τον Μάρτιο, ήταν 2,21% στις 9:28' π.μ., ώρα Φραγκφούρτης από 2,31% που ήταν στις 18 Νοεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα