Ε.Ε. - Εξαιρούνται όλα τα νησιά του Ν. Αιγαίου από το «Στόχο 1»

Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2005 21:00

Αρνητική είναι η απάντηση της Κομισιόν στο αίτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη να μην εξαιρεθούν όλα τα νησιά του Ν. Αιγαίου από τον «στόχο 1» των διαρθρωτικών ταμείων.

Στην ερώτησή του ο Δ. Παπαδημούλης, αφού αναφερόταν σε πληροφορίες ότι η περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου έχει υπερβεί το όριο του εισοδήματος (75% του Α.Ε.Π. του μέσου κοινοτικού όρου) προκειμένου να παραμείνει στο «στόχο 1», τόνιζε ότι «η ενιαία χρήση στατιστικών δεικτών για το σύνολο της περιφέρειας δίνει ψευδή εικόνα, αφού τα νησιά δεν έχουν τον ίδιο βαθμό ανάπτυξης και η γεωγραφική ασυνέχεια της περιφέρειας καθιστά δύσκολη την χρήση στατιστικών δεικτών. Η σχετική βελτίωση του εισοδήματος οφείλεται κυρίως στην οικονομική ανάπτυξη των τουριστικών νησιών (Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη και Σύρος) που καλύπτει την μικρότερη ανάπτυξη των υπολοίπων νησιών», και καλούσε την Ε.Ε. να εξετάσει μέτρα προκειμένου να «μην εξαιρεθούν από τον "στόχο 1" των διαρθρωτικών ταμείων τα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά που αποτελούν και την μεγάλη πλειοψηφία των νησιών του Ν. Αιγαίου».

Στην απάντησή της η Κομισιόν, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει ότι «είναι υποχρεωμένη να δράσει με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς που ορίζουν ότι οι ενισχύσεις δίνονται στις περιφέρειες που αντιστοιχούν σε επίπεδο 2 της ονοματολογίας στατιστικών εδαφικών μονάδων (ΝUTS)», και καταλήγει ότι «μόνο οι περιφέρειες του επιπέδου NUTS 2 είναι επιλέξιμες ως προς τον στόχο σύγκλιση "στόχος 1"». Δηλαδή, η Κομισιόν αποκλείει ευνοϊκότερη μεταχείριση για την πλειοψηφία των μικρότερων αναπτυγμένων νησιών του Ν. Αιγαίου αφού έτσι είναι η ελληνική διοικητική διαίρεση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα