Με σύμμαχο τις τράπεζες η ανοδική κίνηση στο Χ.Α.

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017 11:00
UPD:11:19
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Με στόχο τον τερματισμό της διόρθωσης και την ανάκτηση των ηνίων από τους αγοραστές εκκινεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναζητούν «καύσιμα» για την προσέγγιση των 800 μονάδων.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.52), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,31% στις 791,20 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει κέρδη κατά 0,23% στις 2.100,50 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 8,69 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 32 ενισχύονται, 14 υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 1,46% στις 799,30 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα αυξάνεται κατά 2,20%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,17%, η Eurobank κατά 1,75%, η Alpha Bank κατά 0,88% και η Attica Bank ενισχύεται κατά 3,80%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή εμφανίζουν κέρδη άνω του 1%, ενώ πέριξ του 0,90% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των ΔΕΗ, Σαράντης Γρ. και ΜΕΤΚΑ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean διολισθαίνει κατά 3,83%, της Jumbo κατά 0,69% και του Τιτάνα κατά 0,62%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις, κινούμενες άνω του τεχνικού ορίου του 5,50%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 2,5 μονάδες βάσης στο 5,719%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 12 μονάδες βάσης στο 5,622%.

Οι επενδυτές ρίχνουν όλο το βάρος στις διαπραγματεύσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, έχοντας αυξημένες προσδοκίες εν όψει του Eurogroup της 22ης Μαΐου. Άλλωστε, τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι μία θετική έκβαση θα συνεπάγεται την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ακόμη και εντός του καλοκαιριού.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, αξίας 3 δισ. ευρώ, παρέχοντας σημαντική ρευστότητα στις τράπεζες. Στις θετικές εξελίξεις προσμετράται και η προοπτική εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές, για πρώτη φορά μετά το 2014, χάρη στην επικείμενη μείωση των επιτοκίων και των spreads.

Την ίδια ώρα, η Merit Sec. υποστηρίζει τα εξής: «Η περίοδος προεξόφλησης θετικών εξελίξεων έχει λήξει και στο εξής θα απαιτηθούν 'καύσιμα' για να παραμείνει η Αγορά σε σταθερά ανοδικό κανάλι. Η επιβράδυνση του ΑΕΠ που ανακοινώθηκε χθες ήταν μάλλον αναμενόμενη, αλλά μια παρόμοια εικόνα το β’ τρίμηνο του 2017 δεν θα περάσει απαρατήρητη.

»Στο ταμπλό το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και πάλι στις Τράπεζες, καθώς είναι εκείνες που μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. σημαντικά υψηλότερα. Ωστόσο, σημειώνουμε ότι παραμένουμε επιφυλακτικοί για την πορεία τους, αν και οι τελευταίες εξελίξεις (αξιολόγηση, νομική κάλυψη στελεχών και επιτάχυνση διαδικασιών για την διαχείριση 'κόκκινων' δανείων) σταθεροποιούν τις προοπτικές του κλάδου και μειώνουν το ρίσκο μιας 4ης ανακεφαλαιοποίησης».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα