ΣΕΒ: Αργός ο ρυθμός εξόδου από την ύφεση

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017 16:53
UPD:16:55
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με ρυθμό βραδύτερο του αναμενόμενου, φαίνεται πως εξέρχεται από την ύφεση η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, η αβεβαιότητα που κυριάρχησε για μήνες, λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης του προγράμματος, έχει επηρεάσει αρνητικά την πορεία εξόδου της οικονομίας από την ύφεση.

Η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν προβλέπουν σχετικά ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, 1,8% και 2,1% αντίστοιχα, για το 2017, έχοντας όμως, ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προηγούμενες προβλέψεις τους για ανάπτυξη 2,7%.

Οι αναθεωρήσεις αυτές, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οφείλονται στη μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και τις αρνητικές επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην υλοποίηση του προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με την αναμενόμενη επιτυχή ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, προς τα τέλη Μαΐου, και τη βελτίωση των προοπτικών για αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους, ανοίγει ο δρόμος για την ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, οι εξαγωγές αγαθών και ο τουρισμός αναμένεται να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για σχετικά ισχυρή ανάπτυξη το 2017.

Ωστόσο, η λήψη αναπτυξιακών μέτρων, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, καθυστερεί, καθώς μετατίθενται για το 2020.

Επίσης, καταλήγει ο ΣΕΒ, η οικονομική πολιτική φαίνεται ότι αδυνατεί, με βάση τα πεπραγμένα, να διαμορφώσει σε μόνιμη βάση ένα φιλικότερο προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, μέσω μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων και, έτσι, να κινητοποιήσει ιδιωτικές επενδύσεις.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα