Κυνήγι ευκαιριών

Ανάκαμψη στη Ν. Υόρκη
Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2005 00:01
UPD:08:49

ΑΝΕΚΑΜΨΑΝ τα αμερικανικά χρηματιστήρια, μετά τις απώλειες των πρώτων τριών ημερών του νέου έτους, καθώς οι επενδυτές επιδόθηκαν σε κυνήγι ευκαιριών, κυρίως σε μετοχές του πετρελαϊκού τομέα.

O Dow Jones έκλεισε στις 10.622,88 μονάδες, με κέρδη 25,05 μονάδων, ποσοστό 0,24%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε οριακή υποχώρηση 0,06%, κλείνοντας στις 2.090 μονάδες. Ο Standard & Poor's 500 έκλεισε στις 1.187,89 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,35%.

Οι επενδυτές αγνόησαν τα αρνητικά στοιχεία για την αγορά απασχόλησης στις ΗΠΑ και προσπάθησαν να επωφεληθούν από τις νέες ευκαιρίες που δημιούργησαν οι ρευστοποιήσεις των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων.

Η πτώση των μετοχών εταιρειών του λιανικού τομέα ανέκοψαν το ρυθμό ανόδου των βασικών δεικτών αλλά η άνοδος των τιμών του πετρελαίου έδωσε ώθηση στον κλάδο ενέργειας και σε μετοχές εταιρειών του μεταποιητικού τομέα.

Τα χθεσινά κέρδη ήταν επακόλουθο της πτώσης 2,3% στον Standard & Poor's 500 το πρώτο τριήμερο του έτους, το χειρότερο «ποδαρικό» του δείκτη από το 2000, όταν έχασε 4,6%.

Ο δείκτης S&P 500 τερμάτισε εκείνο το έτος χαμηλότερα κατά 10%, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας «μίζερης» τριετίας για τις χρηματιστηριακές αγορές. Το τελευταίο τρίμηνο του 2004, ο S&P500 κέρδισε 8,7%.

Αναλυτές επισημαίνουν το μεγάλο τρέξιμο των βασικών δεικτών από τον Οκτώβριο μέχρι την είσοδο του νέου έτους, με αποτέλεσμα τώρα οι επενδυτές να προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους, εστιάζοντας στην οικονομία, τις τιμές του πετρελαίου και τα επιτόκια.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες κέρδισαν έδαφος ακόμη και μετά την ανακοίνωση στοιχείων για αύξηση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου επέδρασε αρνητικά στον κλάδο λιανικής, οδηγώντας μετοχές, όπως της Best Buy, χαμηλότερα κατά 1,79%, ενώ μεταξύ των μετοχών του πετρελαϊκού τομέα ξεχώρισε εκείνη της Exxon Mobil, η οποία ενισχύθηκε κατά 1%. Η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά κέρδισε μισή εκατοστιαία μονάδα.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα