Παράταση της διακοψιμότητας και μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017 14:01
UPD:14:09
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

«Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και σύντομα θα μπορούμε να σας ανακοινώσουμε ευχάριστα νέα», σημείωσε χαρακτηριστικά για την προοπτική παράτασης της διακοψιμότητας ο κ. Σταθάκης.

Άμεσα μέτρα για την αντιστάθμιση του υψηλού ενεργειακού κόστους των ελληνικών βιομηχανιών προανήγγειλε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, στην ομιλία του στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ). Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, προς αυτή την κατεύθυνση, στόχος της κυβέρνησης είναι να παραταθεί το καθεστώς της διακοψιμότητας, το οποίο λήγει το φθινόπωρο.

Η διακοψιμότητα δίνει τη δυνατότητα στις βιομηχανίες να μειώσουν σημαντικά τα ενεργειακά τους κόστη, με αντάλλαγμα τον περιορισμό ή και την πλήρη διακοπή των φορτίων από τον ΑΔΜΗΕ, όταν ο Διαχειριστής κρίνει πως αυτό είναι απαραίτητο για την ευστάθεια του συστήματος και την αποφυγή μπλακάουτ λόγω υπερβολικής ζήτησης. Οι δικαιούχοι προκύπτουν από τις δημοπρασίες που διενεργεί ο ΑΔΜΗΕ, για παροχή Υπηρεσιών Διακοπτόμενου Φορτίου Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως ονομάζεται επίσημα το μέτρο.

«Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και σύντομα θα μπορούμε να σας ανακοινώσουμε ευχάριστα νέα», σημείωσε χαρακτηριστικά για την προοπτική παράτασης της διακοψιμότητας ο κ. Σταθάκης, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Συνδέσμου. Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε πως  η ένταξη των ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με το νέο σύστημα στήριξης για τις ΑΠΕ και την εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού, ενισχύουν την ασφάλεια των επενδύσεων και δημιουργούν συνθήκες για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.

«Προτεραιότητά μας εδώ είναι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, για τις οποίες η μείωση της επιβάρυνσης θα είναι σημαντική - ίσως και μεγαλύτερη του 50%», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη βασική εισήγηση των εργασιών της Συνέλευσης, ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ Δημήτρης Μαθιός επισήμανε πως η Ευρώπη έχει βάλει ένα πολύ φιλόδοξο στόχο για το 2020, με την αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας από το 15,3% στο 20% του Ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Προϊόντος.

«Ο στόχος για συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ από το σημερινό 9% στο 12% ή στο 13,5 %, που φιλοδοξεί το υπουργείο Ανάπτυξης, έχει μεγάλη απόσταση από την Ε.Ε. Άρα ο πήχης που θα ξεκινήσουμε είναι πολύ χαμηλά. Το 12%, είναι χαμηλό ρεκόρ και ας πετύχουμε να προφέρουμε έτσι ακόμη 500.000 θέσεις εργασίας. Και ας μην καθησυχάζουμε επειδή με το σημερινό 9% η βιομηχανία προσφέρει στο ΑΕΠ της χώρας 55 δισεκ. ευρώ.   Αν δεν τα καταφέρουμε με βιομηχανικές επενδύσεις ξεχάστε την ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο της προσέλκυσης επενδύσεων στη βιομηχανία, για την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Η στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι το κλειδί στην προσπάθειά μας να αφήσουμε πίσω την κρίση και τα μνημόνια. Η επιχειρηματικότητα και οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι που θα ξεκλειδώσουν τα πολλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τόπου, θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Για την ανάπτυξη επιβάλλεται ένα μοντέλο που συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο: επιχειρηματικότητα, καινοτομία, δουλειά. Ένα μοντέλο που μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με σοβαρότητα και συστηματικότητα και στο οποίο επιβάλλεται να βάλουν τη σφραγίδα τους η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα οι Περιφέρειες. Γιατί είναι αυτές που έχουν καλύτερη εποπτεία της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας», τόνισε στη δική της ομιλία η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα