Ώρα... διόρθωσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017 11:00
UPD:11:02
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Διορθωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα ισχυρά κέρδη των τελευταίων 13 ανοδικών συνεδριάσεων.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.55), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,53% στις 792,96 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει κάμψη κατά 0,61% στις 2.107,00 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 7,55 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 18 ενισχύονται, 29 υποχωρούν και 10 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,70% στις 807,14 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα μειώνεται κατά 1,19%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,04%, η Eurobank κατά 1,60% και η Alpha Bank κατά 1,31%. Από την πλευρά της, η Attica Bank ενισχύεται κατά 2,90%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του ΟΤΕ υποχωρεί κατά 1,31% ενώ στο 1,16% διαμορφώνονται οι απώλειες για τη μετοχή της Μυτιληναίος. Την ίδια ώρα, πέριξ του 1% ορίζεται η πτώση για τις μετοχές των Viohalco, ΔΕΗ και ΟΛΠ.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν μικρή επιδείνωση, κινούμενες άνω του τεχνικού ορίου του 5,50%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 4,6 μονάδες βάσης στο 5,667%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διατηρείται σταθερή στο 5,562%.

Οι επενδυτές, μετά από ένα ξέφρενο ανοδικό κρεσέντο, το οποίο οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 800 μονάδων, προχωρούν στην κατοχύρωση των κερδών τους, καθώς η διόρθωση θεωρούταν κατά πολλούς, απαραίτητη. Την ίδια ώρα, η προσοχή όλων στρέφεται στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη. Στην ατζέντα των διαβουλεύσεων κεντρικό θέμα αποτελεί και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, σε σημερινές της δηλώσεις, διατύπωσε μια σειρά ενστάσεων για την προσέγγιση των Ευρωπαίων, καθώς παρότι διαβεβαίωσε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται για το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους, παραδέχθηκε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει αρκετή σαφήνεια». Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίστηκε σαφώς πιο αισιόδοξος, εκφράζοντας την προσδοκία για την επίτευξη μίας πολιτικής λύσης στο προσεχές Eurogroup της 22ης Μαΐου.

Σχολιάζοντας την πορεία της αγοράς, το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει τα εξής: «Επιτεύχθηκε και με το παραπάνω, ο στόχος των 785 μονάδων και δεν απομένει, πλέον, παρά να ευχηθούμε να συντρέξουν οι συνθήκες, ώστε να επιτευχθεί και ο αμέσως επόμενος στόχος των 898 μονάδων. Είναι απόλυτα εφικτός μέχρι το Φθινόπωρο, αν όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν μεσολαβήσει διεθνής κρίση, ή γεωπολιτικό γεγονός. Η πλησιέστερη αξιόλογη αντίσταση εντοπίζεται στις 806 μονάδες. 

»Ενώπιον εξαιρετικά ισχυρής ζώνης αντίστασης βρίσκεται και ο Τραπεζικός δείκτης. Εκτείνεται από το άνω όριο του 'δικράνου του Andrew' (1074 μονάδες περίπου), μέχρι και τις 1094 μονάδες (το επίπεδο διόρθωσης 78,6% του πτωτικού κύματος από τις 1239 στις 563 μονάδες) Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι μάλλον δύσκολα θα την υπερβεί ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών με την πρώτη προσπάθεια και αν δεν προηγηθεί ποσοτική, ή έστω χρονική διόρθωση».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα