Μοσκοβισί: Αισιοδοξία για ευρεία συμφωνία στο Eurogroup

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017 12:01
UPD:12:34
SOOC/Aris Oikonomou

Η Κομισιόν, όπως πάντα, καταβάλλει κάθε προσπάθεια για μια συμφωνία ευρεία και φιλόδοξη που θα βάλει την Ελλάδα σε σωστή τροχιά, ώστε να επωφεληθούν και οι πολίτες της, οι οποίοι το αξίζουν, υποστήριξε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί.

Βρυξέλλες,

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Την ελπίδα ότι στο Εurogroup της 22ας Μαΐου μπορεί να επιτευχθεί μια ευρεία συμφωνία, η οποία θα καλύπτει και το χρέος, εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί.

Παρουσιάζοντας τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι στο ζήτημα της Ελλάδας έχει επενδυθεί πολλή ενέργεια, ενώ το κλίμα έχει αλλάξει (προς το καλύτερο) με την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

«Ελπίζω ότι θα φτάσουμε σε μια ευρεία συμφωνία που θα καλύπτει και το χρέος, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν, όπως πάντα,  καταβάλλει κάθε προσπάθεια για μια συμφωνία ευρεία και φιλόδοξη που θα βάλει την Ελλάδα σε σωστή τροχιά, ώστε να επωφεληθούν και οι πολίτες της, οι οποίοι το αξίζουν.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αναφερόμενος στην οικονομία, υποστήριξε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι σημαντική το 2017 και το 2018, ωστόσο αναγνώρισε ότι η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης επιβράδυνε τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ. «Εάν θέλουμε να συνεχιστεί η δυναμική ανάκαμψη θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την αξιολόγηση και νομίζω ότι έχουμε τα μέσα» σημείωσε.

Για τις δημοσιονομικές επιδόσεις, υπογράμμισε ότι ξεπέρασαν τους στόχους το 2016, και μάλιστα, όπως είπε, το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν εννέα φορές ψηλότερο από τον στόχο. Εξέφρασε, παράλληλα, την εκτίμηση ότι οι στόχοι για τα πλεονάσματα του 2017 και του 2018 θα επιτευχθούν.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτή την εξέλιξη, η οποία οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία του ΑΕΠ, αλλά και άλλα μέτρα που υιοθετήθηκαν στη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης» έσπευσε να εξηγήσει.

Καταλήγοντας, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι, ενώ ενθάρρυνε την Ελλάδα και τους εταίρους να συνεχίσουν τις προσπάθειες για συμφωνία στο προσεχές Εurogroup.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα