Orkla: Στο 50.03% το μερίδιό της στην Εlkem, προσφορά για το σύνολο

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2005 13:31

ΑΥΞΗΣΕ το μερίδιό της στο 50,03%, ενώ έκανε προσφορά για την αγορά του υπολοίπου της Elkem ASA, η μεγαλύτερη εταιρεία καταναλωτικών αγαθών της Νορβηγίας, Orkla ASA, καθώς επιδιώκει να θέσει ένα τέλος στη μάχη με την Alcoa Inc., για τον έλεγχο της νορβηγικής παραγωγού μετάλλων.

Η Orkla συμφώνησε να αγοράσει πέντε εκατομμύρια μετοχές της Elkem, προς 235 κορώνες η μία (37,38 δολ.), με αποτέλεσμα το μερίδιό της στην εταιρεία να υπερβαίνει το όριο του 40%, που καταδεικνύει την προσφορά της στην ίδια τιμή, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η προσφορά, είναι κατά 6,8% υψηλότερη από το κλείσιμο των μετοχών της Elkem, τις οποίες δεν κατέχει ακόμη η Orkla, την περασμένη Παρασκευή, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται στα 5,8 δισ. κορώνες.

Η Orkla, χρησιμοποιεί μέρος των κεφαλαίων ύψους 2,6 δισ. δολ. που εισέπραξε πέρυσι για το μερίδιο 40% στην Carlsberg Breweries, προκειμένου να εκτοπίσει την Alcoa, η οποία κατέχει το 46% της Elkem. Οι δύο εταιρείες μάχονται για τον έλεγχο της Elkem από το 1998, όταν το μερίδιο της Alcoa για πρώτη φορά, υπερέβη το 10%. Η Elkem παράγει αλουμίνιο σε συνεργασία joint venture με την Alcoa καθώς και πυρίτιο, ενώ διαχειρίζεται υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Οι μετοχές της Elkem αναρριχήθηκαν κατά 20 κορώνες, ποσοστό 9,1%, φθάνοντας στις 240 κορώνες η μία στο Οσλο, στις 11:17' π.μ., ενώ της Orkla υποχωρούσαν κατά 0,5 κορώνες, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στις 198 κορώνες η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα