Τη χωρική αποσύνδεση της παραγωγής από την κατανάλωση προβλέπει η εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για την ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα επεκταθεί καλύπτοντας και άλλες τεχνολογίες.
Όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του του υπουργείο Περιβάλλοντος, με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Β 1547/08-05-2017) για την εγκατάσταση φωτοβολταΐκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, καθιερώνεται μία σημαντική αλλαγή φιλοσοφίας στον τομέα των φωτοβολταϊκών.
Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της αυτοπαραγωγής, ως μέσο εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του ενεργειακού κόστους, με έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των καταναλωτών - αυτοπαραγωγών.
Με τον εικονικό συμψηφισμό, δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με την συνολική καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια, για τους αυτοπαραγωγούς, ανεξάρτητα από το χώρο που αυτή παράγεται και καταναλώνεται.
Όπως εξηγεί «αποσυνδέεται χωρικά η παραγωγή από την κατανάλωση όσον αφορά τον συμψηφισμό ενέργειας».
Η εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού αφορά αυτοπαραγωγούς που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους, δημοσίου ενδιαφέροντος, σκοπούς γενικής ή τοπικής εμβέλειας.
Ακόμη αφορά εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν.3874/2010 (Α' 151) για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων όπως ορίζονται στο ν.3874/2010 ή και αγροτικών χρήσεων.
Οι συμβάσεις συμψηφισμού μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών θα έχουν διάρκεια 25 έτη.