Σταθερή η εμπιστοσύνη των Βρετανών στην αγορά κατοικιών

Σύμφωνα με έρευνα της Nationwide Building Society
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2005 09:06
UPD:09:24

ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ τους στην αγορά κατοικιών, διατήρησαν τον Δεκέμβριο οι Βρετανοί, σύμφωνα με την Nationwide Building Society, καταδεικνύοντας, ότι, οι τιμές ενδέχεται να μην υποχωρήσουν, μετά από τέλος της εκρηκτικής ανόδου, που σημείωσαν ύστερα από μισή δεκαετία.

Το 34% των 1.000 ερωτηθέντων, σε έρευνα που διεξήχθη από τις 17 Νοεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου του 2004, προβλέπει ότι η αξία των ακινήτων θα αυξηθεί το επόμενο εξάμηνο, όπως ανακοίνωσε η τρίτη σε μέγεθος δανείστρια, κατόπιν υποθήκης, της Βρετανίας. Τον μήνα που πέρασε, προβλεπόταν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 33% των τιμών, με βάση την έρευνα της Taylor Nelson Sofres Plc.

Οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία, αυξήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2004 κατά 2,7%, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του ιδίου έτους, μετά την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Bank of England, σύμφωνα με την Nationwide, στις 30 Δεκεμβρίου. Η αξία των μετοχών των κατοικιών διπλασιάστηκε την περασμένη πενταετία, φθάνοντας τα τρία τρισ. λίρες Αγγλίας (5,6 τρισ. δολ.), αυξάνοντας τους φόβους για μια κατάρρευση, αντίστοιχης των αρχών της δεκαετίας του '90.

«Η εμπιστοσύνη του κόσμου στην οικονομία γενικότερα, αλλά και στην οικονομική τους κατάσταση, αυξάνεται», ανέφερε ο Stuart Bernau, διευθυντής της Nationwide, σε ηλεκτρονικό μήνυμά του.

Το 22% των ερωτηθέντων προβλέπει μείωση των τιμών, έναντι 23,5% το μήνα που πέρασε, ενώ το 43% προέβλεψε ότι οι τιμές των κατοικιών θα μείνουν αμετάβλητες.

Η Bank of England, αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού πέντε φορές μέσα σε 10 μήνες μέχρι τον Αύγουστο, στο 4,75%, προκειμένου να περιορίσει την «ασταθή», όπως χαρακτήρισε αύξηση της αξίας των κατοικιών. Από τότε τα επιτόκια δεν έχουν μεταβληθεί.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα