Βρυξέλλες: Στόχος μια συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου

Παρασκευή, 05 Μαΐου 2017 14:07
UPD:14:10
SOOC/Alexandros Michailidis

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Την επίτευξη πολιτικής συνολικής απόφασης, η οποία θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης και μια συμφωνία για το χρέος που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, θα επιδιώξει το Εurogroup, στις 22 Μαΐου.

Αυτό υπογράμμισε σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος επιβεβαίωσε παράλληλα ότι η Κομισιόν θα αναθεωρήσει στις 11 Μαίου προς τη ζώνη του 2% την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2017, εξέλιξη που αποδίδεται στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίοι αξιωματούχο, η εκταμίευση της δόσης, το ύψος της οποίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί επακριβώς, αλλά εκτιμάται ότι θα κινείται πλησίον των 7 δισ. ευρώ, θα γίνει περίπου μετά από ένα μήνα, δηλαδή στα μέσα Ιουνίου.

Σε σχέση με το ΔΝΤ, είπε ότι αν συμφωνήσει στις 22 Μαΐου για το χρέος, τότε η είσοδός του στο πρόγραμμα μπορεί να αποφασιστεί από το διοικητικό του συμβούλιο περί τα τέλη Ιουνίου.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίηση των θεσμών για τη δημοσιονομική τροχιά της Ελλάδας, χαρακτήρισε πολύ καλά τα αποτελέσματα του 2016 και το πλεόνασμα του 4,2%, ενώ απέδωσε ένα μέρος αυτός σε μέτρα μιας χρήσης, δηλαδή μη επαναλαμβανόμενο.

Ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τόσο φέτος όσο και του χρόνου θα επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η Κομισιόν εμμένει στις προβλέψεις της ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν και μετά τη λήξη του προγράμματος και πως το 2% του ΑΕΠ των μέτρων που θα υλοποιηθούν το 2019 (1% από περικοπή των συντάξεων) και το 2020 (μείωση αφορολόγητου), θα μπορέσει να επιστρέψει στις κοινωνικές πολιτικές και τα μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας με τη μορφή των αντίμετρων της κυβέρνησης.

Ο αξιωματούχος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι θα ήταν καλύτερο να υπήρχε μια συναίνεση για τη δέσμη των μέτρων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ενώ επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ απαιτεί διαβεβαιώσεις από τη ΝΔ ότι δεν θα αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις εάν γίνει κυβέρνηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα