Κοντά στα χαμηλότερα πέντε εβδομάδων το δολ. έναντι του γιέν

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2005 08:16

ΚΟΝΤΑ στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων, ταλαντεύθηκε το δολάριο έναντι του γιέν στην Ασία, καθώς εικάζεται, ότι οι ΗΠΑ, νοιώθουν πιο άνετα με το υποτιμημένο τους νόμισμα, κάτι που θα βοηθήσει στον περιορισμό του εμπορικού τους ελλείμματος, που έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ τον Νοέμβριο.

Επίσης, το αμερικανικό νόμισμα, διαπραγματεύθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έναντι του ευρώ, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, John Snow, είπε, ότι η Ιαπωνία και η Ευρώπη θα πρέπει να τονώσουν την ζήτηση για τα αμερικανικά προϊόντα και να περιορίσουν την πίεση στα αντίστοιχα νομίσματα. Ευρώ και γιέν, έχουν σημειώσει άνοδο έναντι του δολαρίου την τελευταία τριετία, παρά το ότι η χώρα στήριζε την σκληρή νομισματική πολιτική.

«Η καλύτερη επιλογή για τις ΗΠΑ, είναι να μην κάνουν κάτι επί του θέματος για ένα σκληρό δολάριο», ανέφερε Shimpei Uike, ο οποίος διαχειρίζεται 10,5 δισ. δολ. με την Asahi Life Asset Management, στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Είναι πιο ρεαλιστικό για τις ΗΠΑ να περιμένουν μεγαλύτερη υποχώρηση του δολαρίου για να αυξήσουν τις εξαγωγές, καθώς μία αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό, φαίνεται απίθανη».

Εναντι του γιέν το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 102,42 στις 2:30' μ.μ., ώρα Τόκυο από 102,45, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στο 1,3249 έναντι του ευρώ, από 1,3256, μετά τη χθεσινή του υποχώρηση στα χαμηλότερα επίπεδα, από τις 3 Δεκεμβρίου. Το δολάριο, ενδέχεται να υποχωρήσει στα 98 γιέν και στο 1,36 έναντι του ευρώ, μέχρι τις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τον Uike.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, έφθασε στα 60,3 δισ. δολ. τον Νοέμβριο, έναντι αναθεωρημένου ελλείμματος 56 δισ. δολ. τον Οκτώβριο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα διαμορφωνόταν στα 54 δισ. δολάρια.

Υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα σημαίνει, ότι περισσότερα δολάρια θα πρέπει να αλλαχθούν με άλλα νομίσματα για την πληρωμή των εισαγωγών, πιέζοντας έτσι περισσότερο τις ΗΠΑ, να υποτιμήσουν το νόμισμά τους.

Πέρυσι, το δολάριο υποχώρησε κατά 4,4% έναντι του γιέν, αυξάνοντας τις απώλειες της τελευταίας τριετίας στο 22%. Εναντι του ευρώ υποχώρησε κατά 7,1% το 2004 και την τελευταία τριετία σε ποσοστό της τάξης του 34%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg News.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα