Αhold: Μείωση 3,1% των πωλήσεων εξ αιτίας των ισοτιμιών

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2005 10:31

ΜΕΙΩΣΗ 3,1%, σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο, οι πωλήσεις της ολλανδικής ιδιοκτήτριας αλυσίδων καταστημάτων μπακαλικής στις ΗΠΑ, Royal Ahold NV, εξ αιτίας των πωλήσεων των τμημάτων της και την υποχώρηση του δολαρίου.

Οι πωλήσεις της μειώθηκαν στα 12,3 δισ. ευρώ (16,9 δισ. δολ.) έναντι 12,7 δισ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Δεκαεπτά οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι οι πωλήσεις της Royal Ahold, θα διαμορφωνόντουσαν σε 11,8 δισ. ευρώ.

Η Ahold, πραγματοποιεί περισσότερο από τα 2/3 των πωλήσεών της στις ΗΠΑ, όπου οι χαμηλότερες τιμές των ανταγωνιστριών της και η υποχώρηση του δολαρίου, επηρέασαν αρνητικά τα έσοδά της. Επίσης, οι πωλήσεις της Ahold μειώνονται, καθώς η εταιρεία, αποποιείται δραστηριότητές της, προκειμένου να επιτύχει στόχο ανάπτυξης τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, ώστε να επιστρέψει σε ικανοποιητικά επίπεδα χρηματοπιστοληπτικής ικανότητας. Πέρυσι, η εταιρεία συμφώνησε να πουλήσει δραστηριότητες, οι οποίες το 2003 είχαν αποφέρει πωλήσεις οκτώ δισ. ευρώ.

Οι ετήσιες πωλήσεις μειώθηκαν κατά 7,3%, φθάνοντας στα 52 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τις πωλήσεις της γερμανικής Metro AG, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να καταταγεί στην τέταρτη θέση των εταιρειών λιανικής πώλησης στον κόσμο. Η Metro, ευνοήθηκε από την επέκτασή της σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, «δραπετεύοντας» από την στασιμότητα της γερμανικής αγοράς.

Το δολάριο υποχώρησε 8,3% έναντι του ευρώ το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News. Εκτός των συναλλαγματικών διαφοροποιήσεων και της αποποίησης δραστηριοτήτων, οι πωλήσεις της Ahold, το τέταρτο τρίμηνο, σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 7,9%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα