Fitch: Θετικό βήμα η συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Πέμπτη, 04 Μαΐου 2017 18:28
UPD:18:38
EPA/JUSTIN LANE

Ο οίκος επισημαίνει ακόμη ότι, αν και η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους, η μακροοικονομική εικόνα είναι περισσότερο μικτή, εν μέρει λόγω του αντίκτυπου που είχαν οι καθυστερήσεις του προγράμματος στην εμπιστοσύνη και στις πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα.

Η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της είναι ένα θετικό βήμα προς την αποδέσμευση πόρων προκειμένου η χώρα να μπορέσει τον Ιούλιο να ανταποκριθεί σε ωριμάνσεις ομολόγων, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος επισής σημειώνει ότι συνιστά προαπαιτούμενο για συζητήσεις σχετικά με τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Προσθέτει πάντως πως ο τελικός χρόνος και το αποτέλεσμα των συζήτησεων αυτών παραμένει ασαφές.  

Ο Fitch αναφέρει πως στο πλαίσιο της συμφωνίας η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε περαιτέρω μειώσεις συντάξεων, αύξηση ορισμένων φόρων, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην αγορά ενέργειας. Προσθέτει πως η ελληνική Βουλή εγκρίνει αυτά τα μέτρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup στις 22 Μαΐου θα εγκρίνουν την εκταμίευση περίπου 7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), τα οποία εν μέρει θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για την αποπληρωμή χρέους 6,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. 

Ο οίκος υπενθυμίζει πως και τον Φεβρουάριο είχε επισημάνει ότι παραμένει υψηλή η αντίθεση σε σημεία του προγράμματος τόσο από πλευράς του ελληνικού λαού όσο και από πλευράς κομμάτων, όμως θεωρεί πως είναι περισσότερο πιθανό οι Έλληνες βουλευτές να εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις παρά να τις απορρίψουν. 

Σε ό,τι αφορά το χρέος, επισημαίνει πως δεν είναι ξεκάθαρο πόσο κοντά είναι ορισμένοι Ευρωπαίοι δανειστές και το ΔΝΤ στο να συμφωνήσουν στο χρονοδιάγραμμα και στη φύση μιας πιθανής ελάφρυνσης τους χρέους που θα επέτρεπε στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ως δανειστής. Προσθέτει πως τώρα το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας και την ολοκλήρωση της διαδικασίας που θα επιτρέψει τη συμμετοχνή του ΔΝΤ πριν τον Ιούλιο είναι σφικτό.  

Συμπληρώνει πως, όπως έχει επισημάνει από τον Φεβρουάριο, οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα ήταν έτοιμοι να εκταμιεύσουν χρήματα χωρις την εμπλοκή του ΔΝΤ, εν μέρει διότι η Ελλάδα ξεπέρασε στόχους του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι η γενική κυβέρνηση κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΠΕ το 2016, πολύ πάνω από τον στόχο του 0,5%. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τον Fitch, ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να μη συμμετάσχει θα μπορούσε να περιπλέξει την αξιολόγηση του προγράμματος και την εκταμίευση. 

Ο οίκος επισημαίνει ακόμη ότι, αν και η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους, η μακροοικονομική εικόνα είναι περισσότερο μικτή, εν μέρει λόγω του αντίκτυπου που είχαν οι καθυστερήσεις του προγράμματος στην εμπιστοσύνη και στις πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα. Προσθέτει πως ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης έχει επιβραδυνθεί το 2017. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα