Συνέχεια στο ανοδικό momentum επιχειρεί να δώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας ως «σύμμαχο» τον υψηλό τζίρο και τις προσδοκίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (10.54), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,22% στις 750,28 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,05% στις 2.002,50 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 14,30 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 26 ενισχύονται, 14 υποχωρούν και οκτώ παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,08% στις 759,33 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει κέρδη κατά 1,82% και η Eurobank κατά 1,98%. Στον αντίποδα, η Εθνική Τράπεζα διολισθαίνει κατά 0,98% και η Alpha Bank κατά 1,35%. Η Attica Bank διατηρείται σταθερή στα 0,054 ευρώ/μετοχή.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των Viohalco και ΜΕΤΚΑ εμφανίζουν κέρδη της τάξης του 1% ενώ στο 0,55% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή των ΕΛΠΕ. Αντίθετα, η μετοχή της Lamda Development υποχωρεί κατά 1,28%, της ΔΕΗ κατά 1,05% και της Coca-Cola HBC κατά 0,55%.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις, κινούμενες στο τεχνικό όριο του 6,00%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 2 μονάδες βάσης στο 6,065% και του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 0,2 μονάδα βάσης στο 5,840%.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις διαπραγματεύσεις για το δημόσιο χρέος, και εφόσον υπάρξει συμφωνία για μια δέσμη μέτρων, προς την κατεύθυνση της ενίσχυση της βιωσιμότητάς του, τότε το ανοδικό κρεσέντο θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό.
Από την πλευρά της, η Moody’s, χαιρετίζοντας την τεχνική συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση, υπογραμμίζει πως «εφόσον Αθήνα και δανειστές καταλήξουν σε ένα νέο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τότε αναμένεται σημαντική ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αλλά και βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής των κρατικών ομολόγων».
Στο πλαίσιο αυτό, η Axia Research επισημαίνει τα εξής: «Η συμφωνία μειώνει την αβεβαιότητα για την Οικονομία, βελτιώνει το κλίμα και υποστηρίζει τις επενδύσεις. Πρόσθετη στήριξη θα παράσχει ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE και η αναμενόμενη έξοδος στις αγορές. Όσον αφορά στις πολιτικές επιπτώσεις, η κυβέρνηση αισθάνεται ήδη την πίεση των δημοσκοπήσεων αλλά η Κοινοβουλευτική της δύναμη παραμένει ενωμένη. Καθώς οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2019, η προοπτική πρόωρων εκλογών τους επόμενους 12 μήνες μειώνεται σημαντικά».
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται και τα εταιρικά αποτελέσματα, με τους επενδυτές να επιδοκιμάζουν τις επιδόσεις των εισηγμένων. «Τα καλά νέα για τις εισηγμένες είναι ότι πλέον όχι μόνο έχουν προσαρμοστεί στα δύσκολα, αλλά έχουν τη δυνατότητα να αποδίδουν σε κάθε νέα εκδοχή επιδείνωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Με δεδομένο ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα απελευθερώσει δυνάμεις με την επαναξιολόγηση του ελληνικού ρίσκου, η εταιρική κερδοφορία μπορεί να βρει εκ νέου καταλύτες βελτίωσης» σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής της Beta ΑΧΕΠΕΥ.
naftemporiki.gr