Korea Electric: Πολύ υψηλές τιμές για άνθρακα

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2005 08:11

ΠΟΛΥ υψηλά ποσά, ενδέχεται να καταβάλλει για άνθρακα και για δεύτερη χρονιά, η κυρίαρχος εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας της Ν. Κορέας, Korea Electric Power Corp., καθώς η κυβέρνηση είναι πιθανόν να προχωρήσει στην αύξηση των δασμών, για πρώτη φορά από το 2000.

Οι τιμές, ενδέχεται να αυξηθούν τουλάχιστον 15%, με βάση τα ετήσια συμβόλαια άνθρακα, των οποίων οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή θα γίνουν τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον Park Joo Hwan, διευθυντή και υπεύθυνο του τμήματος άνθρακα της Korea Southern Co., τμήματος της Korea Electric, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 5 Ιανουαρίου στη Σεούλ.

Οι υψηλές, σε επίπεδα ρεκόρ, τιμές του άνθρακα, που αποτελούν το 1/3 του λογαριασμού για την αγορά καυσίμων της εταιρείας, ενδέχεται να ωθήσει την κυβέρνηση να αυξήσει για πρώτη φορά τους δασμούς, μέσα σε πέντε χρόνια. Εκτός από τη μείωση πέρυσι, οι τιμές της ηλεκτρικής ενεργείας, παρέμειναν αμετάβλητες, με στόχο τη διατήρηση των καταναλωτικών δαπανών και του πληθωρισμού.

Χθες, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, άφησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού και στα χαμηλότερα παρά ποτέ επίπεδα, καθώς ο διοικητής της, Park Seung, είπε, ότι ανησυχεί, πως το χαμηλότερο κόστος δανεισμού, ενδέχεται να ωθήσει ανοδικά τον πληθωρισμό, το επόμενο έτος. Η απόφαση αυτή, έρχεται σε αντίθεση με την πρόθεση της κυβέρνησης, που ζήτησε τη μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να αυξηθεί η ανάπτυξη στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας.

Οι μετοχές της Korea Electric σημείωναν άνοδο 3,3%, και αυξήθηκαν κατά 500 ουόν, φθάνοντας στα 27.900 ουόν στις 2:29' μ.μ., ώρα Σεούλ. Η μετοχή έχει σημειώσει φέτος άνοδο 4,1% έναντι ανόδου 0,8% του δείκτη Kospi στο Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας.

Οι τιμές του άνθρακα στην Ασία έχουν αυξηθεί, από τη στιγμή που η Κίνα, η μεγαλύτερη εξαγωγός, μετά την Αυστραλία, άρχισε να περιορίζει τις φορτώσεις στα τέλη του 2004. Η διεθνής ζήτηση για την εξαγωγή θερμικού άνθρακα, ανήλθε σε περίπου 485 εκατ. μετρικούς τόνους φέτος, σύμφωνα με την εταιρεία McCloskey Group, της Βρετανίας.

Τα τμήματα της Κorea Electric, κατέβαλαν στους Κινέζους προμηθευτές 55,63 δολ. ανά τόνο – εκτός του κόστους της μεταφοράς των οκτώ εκατ. μετρικών τόνων – που εισήγαγε πέρυσι. Η τιμή, είναι κατά 85% υψηλότερη από τα 30 δολ. ο τόνος που κατέβαλε το 2003 και τα υψηλότερα από τη στιγμή που η εταιρεία άρχισε να εισάγει άνθρακα, το 1983.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα