Tείνει να προτιμά τη μισθωτή εργασία ο μέσος Ελληνας

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2005 17:04

O μέσος Ελληνας, όπως και ο μέσος Ευρωπαίος, τείνει να προτιμά τη μισθωτή εργασία, ενώ αντίθετα ο μέσος Αμερικανός εξακολουθεί να προτιμά την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που συνάγονται από τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης "Ευρωβαρόμετρο" για το "Επιχειρηματικό πνεύμα", τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.

Ειδικότερα, το 2000 δήλωνε πως προτιμά τη μισθωτή εργασία το 24% των Ελλήνων, ενώ το 2004 το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 46% (51% ο μέσος ευρωπαϊκός όρος, 34% στις ΗΠΑ). Αντιστρόφως, το 2000 δήλωνε πως προτιμά το καθεστώς του ανεξάρτητου επαγγελματία το 70% των Ελλήνων έναντι 52% που έδωσαν την ίδια απάντηση το 2004 (45% στην Ευρώπη, 61% στις ΗΠΑ).

Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες για τους οποίους οι Ελληνες προτιμούν τη μισθωτή εργασία, το 63% συμφωνούν ότι η μισθολογική σταθερότητα είναι το βασικό προτέρημα, το 56% ότι είναι η εξασφάλιση της εργασίας, ενώ το 10% θεωρεί ότι βασικό προτέρημα είναι η ασφαλιστική κάλυψη.

Στο ερώτημα "αν προτιμάτε να έχετε τη δική σας επιχείρηση και να επενδύετε σε αυτή", απαντά θετικά το 78% των Ελλήνων, ενώ το 21% δηλώνει ότι επιθυμεί να εργάζεται για τον εαυτό του χωρίς όμως να έχει αναγκαστικά δική του επιχείρηση.

Στο ερώτημα "αν προτιμάτε να αναπτύξετε τις επιχειρηματικές σας δραστηριότητες δημιουργώντας μια νέα επιχείρηση ή αγοράζοντας μία που ήδη υπάρχει", το 66% των Ελλήνων επιλέγει την πρώτη επιλογή και το 21% επιλέγει τη δεύτερη επιλογή.

Τέλος, ως προς τους παράγοντες που αποτρέπουν το μέσο Ελληνα από την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, σε ποσοστό 48% θεωρούν ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι η εισοδηματική αβεβαιότητα, το 42% η πιθανότητα πτώχευσης, το 38% η πιθανότητα της ανεργίας στο μέλλον και το 25% η πιθανότητα να βιώσουν μία προσωπική αποτυχία.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα