Επιφυλακτικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 10:58
UPD:11:00
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επιφυλακτικότητα επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να στρέφονται στην εσωτερική ειδησιογραφία και ειδικότερα, στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,31% στις 695,17 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει κάμψη κατά 0,36% στις 1.856,49 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 8,89 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 25 ενισχύονται, 21 υποχωρούν και επτά παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος, αντίθετα, κινείται ανοδικά κατά 0,98% στις 638,20 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει κέρδη κατά 2,20%, η Eurobank κατά 0,91%, η Alpha Bank κατά 0,54% και η Attica Bank κατά 6,67%. Η Εθνική Τράπεζα, από την πλευρά της, διατηρείται σταθερή στα 0,279 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται κοντά στο 1%, ενώ σε παρεμφερή επίπεδα διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτορα. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΜΕΤΚΑ διολισθαίνει κατά 1%, της Folli-Follie κατά 0,71% και της Αegean κατά 0,63%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακές μεταβολές, παραμένοντας στο τεχνικό όριο του 6,50%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 1,2 μονάδα βάσης στο 6,447%, ενώ του 2ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 1,8 μονάδα βάσης στο 6,727%.

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τη διεθνή ειδησεογραφία και στρέφονται πλέον, στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη από χθες το απόγευμα. Στόχος των εμπλεκόμενων πλευρών συνιστά η επίτευξη μίας οριστικής τεχνικής συμφωνίας, προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος.

Στις διεθνείς αγορές, παράλληλα, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, οι οποίες βρίσκονταν υπό την επήρεια του Εμανουέλ Μακρόν, το επενδυτικό κλίμα είναι επιφυλακτικό, καθώς η προσοχή όλων εστιάζει στα εταιρικά αποτελέσματα.  

Σχολιάζοντας την πορεία της ελληνικής αγοράς, ο Δημήτρης Τζάνας, αναλυτής της Κύκλος Χρηματιστηριακή, επισημαίνει τα εξής: «Στην παρούσα φάση, η ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών συμπαρέσυρε και το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς η αξία των συναλλαγών υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με τους “νηστίσιμους τζίρους” των εορταστικών ημερών, ενώ η επισημοποίηση της δημοσιονομικής επίδοσης για το 2016 και η ολοκλήρωση του deal του ΟΛΘ είχαν ασφαλώς θετικό απόηχο».

»Παράλληλα, η επάνοδος του κουαρτέτου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους υπουργούς της κυβέρνησης αποτέλεσε θετικό καταλύτη και για το χρηματιστήριο, που προεξοφλεί ότι ο οδικός χάρτης των εξελίξεων οδηγεί σε έγκριση της 2ης αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Ωστόσο, παρά την πιθανολογούμενη συμφωνία επί των μέτρων, το ύψος των οποίων έχει άλλωστε ήδη αναγγελθεί φτάνοντας το 2% του ΑΕΠ, το αγκάθι της συνομολόγησης μέτρων διευθέτησης για το χρέος παραμένει» σπεύδει να προσθέσει.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα