Σε τρεις άξονες για τα εργασιακά

Τρίτη, 25 Απριλίου 2017 12:04
UPD:12:09
Eurokinissi/ʏ͔QɍǓ ÉّÏ

Κλαδικές συμβάσεις, προσωπική διαφορά και συνδικαλιστικά προνόμια θα τεθούν αύριο επί τάπητος στη συνάντηση μεταξύ της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και των επικεφαλής των θεσμών.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]

Η επαναφορά της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων εργασίας από 1/9/2018 μέσα από την αξιοποίηση των δεδομένων του συστήματος «Εργάνη» για τις επιχειρήσεις που καλύπτουν το 51% των εργαζομένων ενός κλάδου, οι καθοριστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις με την εφάπαξ εφαρμογή της από 1/1/2019 και ο περιορισμός των προνομίων των συνδικαλιστών είναι τα τρία κυρίαρχα θέματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών σε αυτό το τελευταίο στάδιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου, η οποία θα έχει αύριο την πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση, μέσα σε έναν ιδιαίτερα δυσμενή συσχετισμό, κατόρθωσε με τη συμφωνία της Μάλτας δύο σημαντικούς στόχους:

α) την αναχαίτιση της περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, με δεδομένο πλέον πως ούτε το όριο των ομαδικών απολύσεων θα αυξηθεί ούτε θα θεσμοθετηθεί η ανταπεργία, όπως επίμονα ζητούσε το ΔΝΤ, και

β) τη δυνατότητα να νομοθετήσει για την επαναφορά από 1/9/2018 των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ).

Σύμφωνα με την κα Αχτσιόγλου, οι δύο αυτές αρχές αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση των μισθών και των όρων εργασίας, αλλά και στον περιορισμό των ευέλικτων μορφών εργασίας, οι οποίες αποτελούν πλέον την κυρίαρχη νομική μορφή των νέων συμβάσεων εργασίας.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν επίσης και τα θέματα που αφορούν τα προνόμια των συνδικαλιστών, δηλαδή τον περιορισμό των αδειών που δικαιούνται σήμερα με βάση τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82, καθώς και τους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών για ποινικά αδικήματα.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο άξονα των διαπραγματεύσεων, που αφορά το ασφαλιστικό και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς των κύριων συντάξεων από τις αρχές του 2019, βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου προστασίας, δηλαδή ενός ανώτατου πλαφόν στις περικοπές, προκειμένου να αποφευχθούν οι περιπτώσεις ακραίων μειώσεων.

Έτσι, λοιπόν, αναζητείται με τη συμφωνία των εκπροσώπων των θεσμών ένα όριο στις μειώσεις που θα λειτουργεί σαν «κόφτης» σε περιπτώσεις που η προσωπική διαφορά ανάμεσα στον παλιό και στον νέο τρόπο υπολογισμού είναι μεγαλύτερη από ένα ποσοστό ύψους 20% με 22%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς χαμένοι θα είναι περίπου το 30% των σημερινών δικαιούχων κύριας σύνταξης, δηλαδή περίπου 900.000 συνταξιούχοι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα