Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που θα δίνει δάνεια - γέφυρα σε υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης με ρήτρα συντεταγμένης χρεοκοπίας προβλέπει σχέδιου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με στόχο την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων. Στο σχέδιο αναφέρεται η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Ασφάλεια με ρήτρα χρεοκοπίας».
To ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο κυριακάτικο φύλλο αναφέρει ότι η Ευρωζώνη είναι επιρρεπής σε κρίσεις καθώς παρά την ύπαρξη κοινού νομίσματος δεν υπάρχει κοινή οικονομική πολιτική.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στόχος του Σόιμπλε είναι ένα ανεξάρτητο από τις πολιτικές αλλαγές στα κράτη - μέλη ευρώ και για τον λόγο αυτό επιδιώκει την ύπαρξη αυτοματοποιημένων μηχανισμών που δεν θα σχετίζονται με το ποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία.
Το σχέδιο προβλέπει ότι μια χώρα της Ευρωζώνης που απειλείται με πτώχευση θα λάβει ένα είδος δανείου διάσωσης προκειμένου να καλύπτει τις κρατικές υποχρεώσεις.
Οι κανόνες θα προβλέπουν ότι η χώρα θα πρέπει παράλληλα να μειώσει το χρέος της στους πιστωτές της.
Σημειώνεται ότι η Μπούντεσμπανκ έχει ήδη συντάξει σχέδιο που προβλέπει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα παρέχουν στα κρατικά ομόλογα μια ειδική ρήτρα, σύμφωνα με την οποία οι αγοραστές τους θα μπορούν να παραιτούνται από μέρος της απόδοσής τους σε περίπτωση υπερχρέωσης μίας χώρας. Εάν μία χώρα βρεθεί υπερχρεωμένη, οι πιστωτές θα συμμετέχουν αυτόματα στην περικοπή του χρέους
Αναλυτικότερα, εάν μια χώρα του ευρώ ζητήσει δάνειο-γέφυρα, η διάρκεια των κρατικών ομολόγων θα παραταθεί κατά τρία έτη. Εάν κατά την περίοδο αυτή, η χώρα δεν έχει προσωρινή αδυναμία πληρωμών, αλλά είναι υπερχρεωμένη, τότε θα συμμετέχουν αυτόματα οι πιστωτές σε ένα κούρεμα του χρέους της χώρας.