Κομισιόν: Επιστρέφουν οι θεσμοί, στο 4,2% το «μνημονιακό» πλεόνασμα

Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017 13:17
UPD:14:31
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Στο 4,2% διαμορφώθηκε το «μνημονιακό» πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του 2016, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το πλεόνασμα του 2016 υπερέβη σημαντικά τον στόχο του προγράμματος για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, ενώ κινήθηκε και άνω του στόχου για το 2018 (2,5% του ΑΕΠ).

Μάλιστα, επεσήμανε ότι οι ελληνικές επιδόσεις «επιβεβαιώνουν την τάση, στην οποία αναφέρεται η Κομισιόν εδώ και καιρό». Στο ίδιο πλαίσιο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους τόσο για το 2017 όσο και για το 2018.

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα, με στόχο την επίτευξη μίας οριστικής «τεχνικής συμφωνίας» όσο το δυνατόν συντομότερα, στη βάση των συμφωνηθέντων του Eurogroup της Μάλτας.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως το πλεόνασμα, με βάση το ευρωπαϊκό πρότυπο «ESA 2010», ανήλθε στο 3,9% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος τρόπος μέτρησης διαφέρει από τον «μνημονιακό ορισμό» του πλεονάσματος, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την κρατική υποστήριξη για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα