Συνάντηση Γκαργκάνα με τραπεζίτες για ασφαλιστικό, δάνεια

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2005 11:40
UPD:11:48

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ και πιστωτική επέκταση θα είναι τα δύο θέματα που θα κυριαρχήσουν στη σημερινή συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Νίκου Γκαργκάνα με τους εκπροσώπους των ελληνικών εμπορικών τραπεζών.

Ο διοικητής της ΤτΕ θα πιέσει για επίλυση του ασφαλιστικού είτε με μεμονωμένες λύσεις για κάθε μια τράπεζα που αντιμετωπίζει πρόβλημα είτε συνολικά όπως ζητάει η ΟΤΟΕ.

Ο κ. Γκαργκάνας θα υπενθυμίσει στους εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών ότι τα χρονικά περιθώρια μέχρι την έκδοση των πρώτων λογιστικών καταστάσεων με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα είναι ιδιαίτερα στενά.

Συνεπώς η καθυστέρηση επίλυσης του προβλήματος των ασφαλιστικών ταμείων δεν θα πλήξει μόνο τις καθαρές θέσεις των Τραπεζών οι οποίες έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα αλλά το σύνολο του τραπεζικού συστήματος και τελικά την ελληνική οικονομία.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εν όψει του αδιεξόδου ιδιαίτερα για την Εμπορική και την Αγροτική Τράπεζα στρέφεται στην κατεύθυνση των μεμονωμένων λύσεων.

Στο θέμα της Εμπορικής η λύση που φαίνεται να προκρίνεται είναι η συμμετοχή του δημοσίου σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα προχωρήσει η Τράπεζα μέχρι τον Μάρτιο προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του ασφαλιστικού της ταμείου.

Στην δε Αγροτική η λύση που έχει επιλεγεί είναι διαδοχικές κεφαλαιακές μεταβιβάσεις για την κάλυψη του ελλείμματος του ασφαλιστικού της ταμείου.

Δάνεια

Το δεύτερο θέμα στη σημερινή συνάντηση θα είναι η αύξηση των προβλέψεων ως φυσικό επόμενο της ραγδαίας αύξησης της πιστωτικής επέκτασης η οποία με τη σειρά της θα αυξήσει και το ύψος των συνολικών καθυστερούμενων οφειλών.

Ο κ. Γκαργκάνας θα συστήσει για άλλη μια φορά αυτοσυγκράτηση στις χορηγήσεις δανείων και την τήρηση της εντολής της Τράπεζας της Ελλάδας για χορήγηση δανείων κατ' ανώτερο στο 1/3 των ετήσιων αποδοχών. Το τελευταίο ιδιαίτερα για τα προσωπικά δάνεια τα οποία αυξάνονται από πέρσι με ρυθμό μεγαλύτερο του 60%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα