Αλογοσκούφης: Χωρίς επιβάρυνση των πολιτών η δημοσιονομική προσαρμογή

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2005 15:18

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει να εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός του 2005 όσο το δυνατόν πιστότερα και το 2006 να υπάρξουν μέτρα προσαρμογής, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των εκπροσώπων Τύπου για τα αποτελέσματα του συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ.

Οπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι δύσκολη και πολύ χειρότερη από εκείνη που αντέχει η ελληνική οικονομία. Η προσπάθεια όμως δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες και δεν θα αποβλέπει σε υπέρογκο δανεισμό. Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι η προσπάθειά της κυβέρνησης θα επικεντρωθεί στη μείωση των δαπανών.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε επίσης πως απαιτείται γενική εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς τα προβλήματα του προϋπολογισμού προκύπτουν και από κρυφά χρέη του δημόσιου τομέα, από καταπτώσεις εγγυήσεων κλπ.

«Η στρατηγική μας», πρόσθεσε ο κ. ΑΛογοσκούφης, «θα εξειδικεύεται κάθε έτος αλλά θα είναι η ίδια, της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής».

Εξάλλου, ο κ. υπουργός είπε ότι η παρακολούθηση των οικονομικών δεδομένων από την Ε.Ε. θα γίνεται σε εξαμηνιαία βάση και υπάρχει υποχρέωση να παρέχουμε στοιχεία σε αυτήν, διευκρινίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν βλέπω μια διαδικασία πιο συχνή από το εξάμηνο».

Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης το θέμα της απογραφής έχει λήξει και πρόσθεσε ότι κακώς εστάλη η επιστολή των δυο πρώην υπουργών Οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι η επιστολή αυτή αγνοήθηκε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα