Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι δείκτες στην Ευρώπη

Σημαντική πτώση και στη Wall Street
Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2001 19:17
UPD:19:35

Εντονες ήταν σήμερα οι διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη. Αρχικά επκράτησαν πτωτικές τάσεις λόγω της σημαντικής υποχώρησης των δεικτών Dow Jones και Nasdaq την Παρασκευή αλλά και των ανησυχιών που προκάλεσε η απρόσμενη μείωση του ιαπωνικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2001.

Στη συνέχεια, οι περισσότεροι δείκτες ανέκαμψαν, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών λόγω της αύξησης των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, το πτωτικό άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων είχε ως αποτέλεσμα τα κέρδη να περιοριστούν και οι περισσότεροι δείκτες στην Ευρώπη μέσα σε μικρό χρονικπό διάστημα να περάσουν σε αρνητικό έδαφος.

Εντονες πιέσεις δέχθηκε καθ'όλη τη διάρκεια των σημερινών συνεδριάσεων ο δείκτης της υψηλής τεχνολογίας μετά την απόφαση της J.P. Morgan να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές κερδοφορίας των εταιρειών Siemens και Electronics ΝV. «Η οικονομική εξασθένηση της Ευρώπης είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι είχαμε αρχικώς προβλέψει», δηλώνει στο "Βloomberg" ο Andreas Willi, αναλυτής του παραπάνω επενδυτικού οίκου.

Η μετοχή του φινλανδικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου Sonera υποχώρησε κατά 6,9%, στα 9,99 ευρώ λόγω της παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Κάι - Eρικ Ρέλαντερ, μετά από βραχύβια παραμονή έξι μηνών. Ο 38χρονος Ρέλαντερ αποφάσισε να παραιτηθεί εν μέσω φημών εν μέσω φημών περί συγχώνευσης της Sonera με τη σουηδική Telia ή τη νορβηγική Telenor.

«Τώρα που έφυγε, ίσως είναι ευκολότερο να γίνουν οι διαπραγματεύσεις με την Telia», δήλωσε στο Bloomberg ο αναλυτής της Handelsbanken, Μίκο Βανχάλα. «Στον Ρέλαντερ δεν άρεσε ποτέ η ιδέα της συγχώνευσης με μια σκανδιναβική εταιρεία. Αλλωστε αυτός ήταν πίσω από τη στρατηγική της επέκτασης στην ηπειρωτική Ευρώπη», προσέθεσε.

Αντιθέτως, αξιοσημείωτη άνοδο σημείωσε η μετοχή της ολλανδικής αεροπορικής εταιρείας KLM μετά την είδηση ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευσή της με τη βρετανική British Airways με στόχο τη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας στον κόσμο. Η Commerzbank στο άκουσμα των παραπάνω νέων έσπευσε, μάλιστα, να αναβαθμίσει τη μετοχή της KLM.

Περιορισμένο είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της Fraport, της εταιρείας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, στην πρεμιέρα της στο γερμανικό χρηματιστήριο. Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας βρίσκεται κοντά στα 35 ευρώ όσο ήταν και η τιμή εισαγωγής της. Υπενθυμίζεται, ότι η αρxική δημόσια εγγραφή της Fraport υπερκαλύφθηκε κατά 8,5 φορές φθάνοντας το ένα δισ. ευρώ που είναι και η μεγαλύτερη στη Γερμανία για το 2001 μετά από εκείνη του Deutsche Boerse.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.860,50 μονάδες με απώλειες της τάξεως του 1,51%. Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης των blue chips κινήθηκε ανάμεσα στις 5.950,60 και τις 5.858,3 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 5.418,47 μονάδες μειωμένος κατά 0,39%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX σημειώνει πτώση 0,24% και έχει διαμορφωθεί στις 6.172,67 μονάδες και, τέλος, στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης ο δείκτης SMI υποχώρησε κατά 0,65% και έκλεισε στις 7.498,9 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα