Βιώσιμες οι επτά στις δέκα «κόκκινες» επιχειρήσεις

Tράπεζες: Τι δείχνει η «χαρτογράφηση» της αγοράς - Πού θα εστιαστούν οι αναδιαρθρώσεις
Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017 18:08
UPD:18:13
Shutterstock

Πρόκειται για επιχειρήσεις που, σύμφωνα με τη «χαρτογράφηση» που έχουν κάνει οι ίδιες οι τράπεζες, μπορούν να τα καταφέρουν με τη βοήθεια κινήσεων αναδιάρθρωσης.

Από την έντυπη έκδοση

Της Άννας Δόγα
[email protected]

Οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις κρίνονται βιώσιμες και σε αυτές επικεντρώνεται η προσπάθεια αναδιάρθρωσης των προβληματικών δανείων. Πρόκειται για επιχειρήσεις που, σύμφωνα με τη «χαρτογράφηση» που έχουν κάνει οι ίδιες οι τράπεζες, μπορούν να τα καταφέρουν με τη βοήθεια κινήσεων αναδιάρθρωσης.

Πιο ανθεκτικές φαίνεται να είναι εταιρείες στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού και εστίασης, καθώς οι εννέα στις δέκα επιχειρήσεις στους κλάδους αυτούς θεωρούνται βιώσιμες, έχοντας θετικά EBITDA, ενώ χαμηλότερα κινούνται δραστηριότητες σχετικές με τα ακίνητα, το εμπόριο και τη μεταποίηση, καθώς οι έξι στις δέκα κρίνονται βιώσιμες. Σε επίπεδο μεγέθους, μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινούνται στα ίδια ποσοστά βιωσιμότητας, με τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να πιέζονται πολύ περισσότερο.

Η χαρτογράφηση των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως έγινε με βάση τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, δείχνει ότι η ενεργός διαχείριση των NPLs μπορεί να θέσει εκ νέου σε κίνηση υγιείς δυνάμεις της οικονομίας. Όπως επισημαίνουν, πάντως, τραπεζικά στελέχη, είναι κρίσιμη η αξιοποίηση νομοθετικών εργαλείων κατ’ αρχάς για τη διάκριση των στρατηγικών κακοπληρωτών που καταχρώνται των πόρων του συστήματος, όπως επίσης για πιο ριζικές και αποτελεσματικές αναδιαρθρώσεις.

Καθώς οι καθυστερήσεις στην ψήφιση και ισχύ του νομοθετικού πλαισίου συνεχίζονται, πηγαίνουν πίσω οι προσπάθειες επανεκκίνησης της επιχειρηματικότητας σε υγιείς βάσεις, τονίζουν τραπεζικές πηγές, που βλέπουν ήδη τους στόχους του 2017 να «υπονομεύονται» αφού και το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι αντίξοο. Η αβεβαιότητα των πρώτων μηνών του έτους εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης οδήγησε σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1-1,5 δισ. ευρώ, και σε οριακή αύξηση των NPEs.

Ο σχεδιασμός μείωσης των κόκκινων ανοιγμάτων του κλάδου, επί του οποίου έχουν δεσμευτεί οι τράπεζες, εξαρτάται σε μεγάλο μέρος από την επαναφορά σε εξυπηρέτηση των δανείων που έχουν δοθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τους στόχους που έχει ανακοινώσει το τραπεζικό σύστημα, από το σύνολο των 40,2 δισ. ευρώ μείωσης των NPEs, ποσό 16 δισ. ευρώ θα προέλθει από τις μικρομεσαίες, τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ περίπου 6,5 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν προϊόν διαχείρισης των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων. Αλλά και στον επιμέρους στόχο της ανάκτησης σε μετρητά, οι επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας θα συμβάλουν συνολικά σε ποσοστό 42%. Οι τράπεζες θα επιδιώξουν τη μείωση του προβληματικού επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου κατά 4,1 δισ. ευρώ το 2017, κατά 9,1 δισ. ευρώ το 2018 και κατά 10,2 δισ. ευρώ το 2019. Συνολικά, το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο θα «συμβάλει» κατά 58% στη μείωση των NPEs. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα