Από την έντυπη έκδοση
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
«Στη διαπραγμάτευση ο χρόνος πάντα πίεζε. Ο σχεδιασμός μας δεν αλλάζει, μετά την έκθεση του ΔΝΤ. Οι συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πρέπει να καταλήξουν θετικά κάποιες ημέρες πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου, ώστε να μείνει χρόνος για την επίτευξη της συνολικής συμφωνίας».
Αυτή ήταν η απάντηση κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα που μετείχε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στις ερωτήσεις της «Ν» για τα τελευταία δεδομένα της διαπραγμάτευσης πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου, ο οποίος αντικατέστησε τελικά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη (όπως έλεγαν από το Μαξίμου, ο λόγος δεν ήταν πολιτικός, καθώς ο κ. Χουλιαράκης έπρεπε να βρίσκεται στο μαιευτήριο για τη γέννηση του πρώτου παιδιού του).
Τα λόγια των κυβερνητικών στελεχών μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία δεν ήταν πολλά, ενώ το κλίμα ήταν βαρύ. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η σύσκεψη στο Μαξίμου ήταν προγραμματισμένη για την πορεία της διαπραγμάτευσης συνολικά, συζητήθηκε και εκτιμήθηκε να βγει μία ανακοίνωση της κυβέρνησης, μήπως και «μαζευτεί» το κλίμα που ήδη είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ και κυρίως για να προλάβουν ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης, περί νέων μέτρων ύψους 2,7 δισ. ευρώ για το 2018, όπως προέκυπτε από την έκθεση του Ταμείου.
Πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονταν, αλλά και δεν διαψεύδονταν από τους συμμετέχοντες στην κυβερνητική σύσκεψη, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση πηγαίνει με πολύ χαμηλές προσδοκίες στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, αναμένει όμως έντονη κινητικότητα κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου με συζητήσεις ανάμεσα στον ESM, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους, αλλά και τους όρους συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θετική κατάληξη και συμβιβαστική πρόταση εφ’ όλης της ύλης στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου ξορκίζει τα σενάριο των καθυστερήσεων και της χρονικής μετάθεσης των οριστικών αποφάσεων το φθινόπωρο, σενάριο στο οποίο παραπέμπουν πληροφορίες που έφτασαν στην Αθήνα από την Ουάσιγκτον και ανέφεραν ότι το ΔΝΤ δεν ζητεί μέτρα τώρα, αλλά δεν αποκλείεται αυτά να ζητηθούν το φθινόπωρο.