Heineken: Επιδιώκει τον έλεγχο της κινεζικής Kingway

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2005 08:17

ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ των διαπραγματεύσεων, για την απόκτηση του ελέγχου της Kingway Brewery Holdings της Κίνας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με την SABMiller και άλλες ξένες ζυθοποιΐες, που επεκτείνονται στη μεγαλύτερη αγορά μπύρας στον κόσμο, βρίσκεται η τρίτη σε μέγεθος ζυθοποιΐα του πλανήτη, Heineken NV.

«H εταιρεία, με έδρα το Αμστερνταμ, που κατέχει το 21% της 12ης σε μέγεθος ζυθοποιΐας της Κίνας, έχει εκδηλώσει αρκετές φορές το ενδιαφέρον της για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας», ανέφερε ο Nicholas Fung, οικονομικός διευθυντής της Kingway, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ και αξία της οποίας ανέρχεται σε 4,2 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (540 εκατ. δολ. ΗΠΑ).

Οι μεγαλύτερες ζυθοποιΐες στον κόσμο, η Anheuser-Busch Cos., η SABMiller και άλλες ανταγωνίστριες, προσπαθούν να επεκταθούν στην Κίνα, καθώς η αύξηση των πωλήσεων στις χώρες τους, είναι στάσιμη. Ο κάθε ένας από το 1,3 δισ. ανθρώπων της Κίνας, καταναλώνει κατά μέσον όρο 18 λίτρα μπύρας ετησίως, έναντι 80 λίτρων που καταναλώνει ετησίως ο Ευρωπαίος.

«Η κατανάλωση μπύρας στην Κίνα, όπως και οι τιμές, βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα», ανέφερε η Lilian Leung, οικονομική αναλύτρια της Macquarie Securities Ltd., στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Με την αύξηση των εισοδημάτων και την ενοποίηση του κλάδου, οι ξένες εταιρείες πιστεύουν στο γύρισμα της αγοράς».

Οι μετοχές της Kingway αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 22% στο Χονγκ Κονγκ, μετά την άνοδό τους κατά 19% μέσα σε μία ημέρα, χθες. Η εταιρεία παράγει μπύρα, που πουλά στο Χονγκ Κονγκ και σε ολόκληρη την επικράτεια της Ν. Κίνας, μια αγορά 86 εκατ. καταναλωτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα