BP Plc: Αποφεύγει να δραστηριοποιηθεί στο Ιράν

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Sir John Browne
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2005 13:38

ΜΑΚΡΙΑ από δραστηριότητες στο Ιράν, θα παραμείνει η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, BP Plc, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, John Browne, εξ αιτίας των κυρώσεων των ΗΠΑ, τη στιγμή που η εταιρεία κάνει τα πρώτα βήματά της στις πετρελαιοπηγές του γειτονικού Ιράκ.

Ο επικεφαλής της BP Plc, Sir John Browne

Με τις πετρελαιοπηγές που εκμεταλλεύται, από την Αλάσκα έως τον Κόλπο του Μεξικό, η BP, είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, τη χώρα που απαγορεύει στις εταιρείες της να κάνουν δουλειές με το Ιράν, τη δεύτερη σε μέγεθος χώρα με τα υψηλότερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι υποθάλπει την τρομοκρατία, κάτι που η χώρα αρνείται.

«Το να κάνεις δουλειές με το Ιράν σε μια τέτοια περίοδο, θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ, συνεπώς και στα συμφέροντα της BP, ανέφερε ο Browne, 56 ετών, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Λονδίνο.

Η BP, με αφετηρία την Anglo-Iranian Oil Co. δημιουργήθηκε το 1909 και εκδιώχθηκε από τη χώρα στη δεκαετία του '70, όταν οι χώρες της Μέσης Ανατολής κρατικοποίησαν τις εταιρείες τους με πετρελαιοειδή. Μετά τις δαπάνες ύψους 100 δισ. δολ. ΗΠΑ σε εξαγορές, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της Amoco Corp. και της Atlantic Richfield Co., η BP εισπράττει περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών της εσόδων από τις ΗΠΑ. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των εσόδων της, προέρχεται από τη Ρωσία.

Ο Browne, ανέφερε, ότι η BP δεν ψάχνει για εξαγορές στην παρούσα φάση, εξ αιτίας των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου, που φουσκώνουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων στον κλάδο. «Οι εξαγορές δεν θα είναι κινήσεις νίκης», επεσήμανε ο ίδιος.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν και κατά προέκταση οι προοπτικές της BP, χειροτέρεψαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στη Ν. Υόρκη και το Πεντάγωνο, καθώς οι 15 από τους 19 αεροπειρατές ήταν από τη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, το Ιράν, δεν κατηγορήθηκε ποτέ ότι είχε ανάμειξη.

Ο Browe συμπλήρωσε, ότι, οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου άλλαξαν τα πάντα και από τότε δεν έχει καμμία συνομιλία ή επαφή με το Ιράν.

Οι μετοχές της BP σημείωναν απώλειες 2,5 πένες, φθάνοντας στις 510 πένες η μία στις 10:31' π.μ., ώρα Λονδίνου. Πέρυσι, σημείωσαν συνολικά άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 12%, ξεπερνώντας την Shell Transport & Trading Co., της οποίας οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 6,9%, αλλά υστέρησαν της Exxon Mobil Corp., που εκτινάχθηκαν 25% υψηλότερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα