Σε... πασχαλινούς ρυθμούς το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017 10:54
UPD:10:56
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σταθεροποιητικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς απουσιάζει ο κρίσιμος παράγοντας, ο οποίος θα δώσει το έναυσμα για την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης παραμένει αμετάβλητος στις 685,16 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει οριακή μείωση κατά 0,02% στις 1.828,45 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 2,36 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 14 ενισχύονται, 11 υποχωρούν και 10 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,15% στις 603,38 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κάμψη κατά 0,77% και η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,57%. Στον αντίποδα, η Eurobank ενισχύεται κατά 0,16%, ενώ Alpha Bank και Attica Bank διατηρούνται σταθερές.

Στο ταμπλό, ξεχωρίζει η Folli-Follie, η μετοχή της οποίας εκτινάσσεται κοντά στο 4%, ενώ πέριξ του 1% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της Lamda Development και της Τέρνα Ενεργειακή. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Σαράντης διολισθαίνει κατά 4,23%, της ΔΕΗ κατά 0,94% και του Τιτάνα κατά 0,87%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται σταθεροποιητικά, παραμένοντας κάτω του τεχνικού ορίου του 7,00%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 1,7 μονάδα βάσης στο 6,650% ενώ του 2ετούς ομολόγου παραμένει αμετάβλητη στο 7,225%.

Οι επενδυτές έχουν «κατεβάσει» ταχύτητα τις τελευταίες ημέρες, αναμένοντας αφενός τις πασχαλινές αργίες, αφετέρου τις νεότερες εξελίξεις γύρω από το μέτωπο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η οποία θα θέσει σε τροχιά ανόδου τον Γενικό Δείκτη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκτός από τους εγχώριους παράγοντες, σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζουν και οι διεθνείς εξελίξεις, με τις γεωπολιτικές εντάσεις να συνιστούν το κύριο χαρακτηριστικό του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ενδεικτικά, ο Πέτρος Στεριώτης, αναλυτής της Nuntius Sec., επισημαίνει τα εξής: «Η απουσία πολλών ντόπιων και ξένων επενδυτών για τις γιορτές του Πάσχα, εκτιμούμε ότι μεταθέτει τις επόμενες ουσιαστικές κινήσεις της Αγοράς για την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς παρά την παγκόσμια γεωπολιτική ανησυχία, μάλλον απουσιάζει ο καταλύτης που θα μπορούσε να εκτρέψει τα Χρηματιστήρια από την πορεία τους, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα