Τεχνικές λεπτομέρειες για το χρέος ζητάει το ΔΝΤ

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν ζητήσαμε πρόσθετη λιτότητα, αλλά την υλοποίηση των όσων αποφασίστηκαν το 2016
Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017 07:55
UPD:07:55
REUTERS/JOSHUA ROBERTS

Βασικός στόχος του ΔΝΤ, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ώστε να επανακάμψουν οι επενδυτές στην Ελλάδα.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι σαφή, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στέλνοντας το μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι ο διεθνής οργανισμός θέλει σαφείς δεσμεύσεις, οι οποίες θα ξεπερνούν μια απλή καταγραφή ενός καταλόγου μέτρων, όπως εκείνου του Εurogroup του περασμένου Μαΐου.

Η σαφέστατη τοποθέτηση της αξιωματούχου του ΔΝΤ, που έρχεται ως συνέχεια της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα στο Βερολίνο με την καγκελάριο Μέρκελ, έγινε χθες στη διάρκεια ερωτήσεων για την Ελλάδα, στη διάρκεια ομιλίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, στο Ινστιτούτο Bruegel. Ειδικότερα, αναφερόμενη στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, είπε για τα μέτρα ότι το ΔΝΤ δεν ζήτησε πρόσθετη λιτότητα, αλλά την υλοποίηση των όσων αποφασίστηκαν το 2016 με ρήτρα ανάπτυξης για την περίοδο που θα εφαρμοστούν.

Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, είπε, προσθέτοντας ότι μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε (στη Μάλτα), τώρα θα πρέπει το πακέτο να νομοθετηθεί, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις.

EURONEWS

Σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο θα πρέπει να διευθετηθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, σκιαγραφώντας και το πώς βλέπει η ίδια τη διαδικασία και τι περιμένει από τους Ευρωπαίους.

Κατ’ αρχήν υπογράμμισε ότι για να μπορέσει να προτείνει στο δ.σ. του ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλει στα μέλη του «τεχνικές λεπτομέρειες», αλλά και τη δέσμευση των Ευρωπαίων για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Στο σημείο αυτό έκανε ειδική αναφορά στις αποφάσεις του περασμένου Μαΐου, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις, δεδομένου ότι επρόκειτο, όπως είπε, για μια σειρά τεχνικών ελάφρυνσης του χρέους με γενικότητες και χωρίς λεπτομέρειες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες μας για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, δεν μπορούμε να μείνουμε σε γενικότητες ενός καταλόγου επιλογών, όπως ήταν αυτός του Μαΐου, υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Η κα Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι αυτό που θέλει ο διεθνής οργανισμός τώρα είναι τις τεχνικές λεπτομέρειες και τη δέσμευση, ενώ το μέγεθος της παρέμβασης θα αποφασιστεί, όπως είπε, στο τέλος του προγράμματος.

Καταλήγοντας, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ότι θα ήθελε η ίδια και όλοι οι άλλοι (δανειστές) να πουν ότι στο θέμα της Ελλάδας νικήσαμε (την κρίση), όμως αυτό πρώτα θα πρέπει να το κάνουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ, βασικός στόχος του ΔΝΤ είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ώστε να επανακάμψουν οι επενδυτές στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, υπάρχουν πολλές δυνατότητες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, τις οποίες επαναλαμβάνομαι εδώ και 7 χρόνια, ωστόσο με το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και την επίδειξη αποφασιστικότητας η χώρα θα μπορούσε να προσελκύσει επενδυτές, τόνισε.

Τέλος, για τα εργασιακά συνόψισε τη θέση του Ταμείου στη μείωση των ανισοτήτων, αλλά και ταυτόχρονα με διατήρηση της ευελιξίας και της σύνδεσης του κόστους εργασίας με την παραγωγικότητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα