Προσπάθεια για ανάκαμψη στις αγορές

Επιλεκτική αγορά
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2005 00:01
UPD:06:19

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ αγορές έδωσαν ώθηση στα αμερικανικά blue chips, καθώς μερικοί επενδυτές αγόρασαν μετοχές, οι οποίες είχαν κινηθεί χαμηλότερα των προσδοκιών το προηγούμενο διάστημα αλλά το κλίμα στη Wall Street παρέμεινε νευρικό.

Oι χρηματιστηριακές αγορές προσπάθησαν να ανακάμψουν ύστερα από τρεις ημέρες συνεχούς πτώσης προσδοκώντας σε ένα ράλι όπως αυτό που σημειώθηκε στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενίσχυσε τις μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα, με την Exxon Mobil και την Chevron Texaco να κερδίζουν 1,7% και 1,9% αντίστοιχα.

Για το διάστημα που οι τιμές πετρελαίου θα κινούνται ανοδικά, ο κλάδος ενέργειας θα είναι ένας από τους τομείς που θα οδηγεί την αγορά υψηλότερα.

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου φυσιολογικά επιδρούν αρνητικά στις τιμές των μετοχών, διότι πλήττουν τις καταναλωτικές δαπάνες και τα εταιρικά κέρδη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι κερδοφορίες αναμένεται να αυξηθούν με χαμηλότερους ρυθμούς του 8% του πρώτου τριμήνου. Οι χαμηλότερες προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη εμποδίζουν τις μετοχές να ανακάμψουν από τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας.

Αλλο ένα κύμα εταιρικών αναφορών θα έλθει στη δημοσιότητα την τρέχουσα εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων της American Express και Neftix. Τα περισσότερα εταιρικά κέρδη, που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, έχουν υπερβεί προβλέψεις αναλυτών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 24,38 μονάδες, ποσοστό 0,23%, φθάνοντας στις 10.368,61 μονάδες. Με απώλειες 25,57 μονάδων, ποσοστό 1,26%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.008,70 μονάδες.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500, ο οποίος υποχώρησε τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες, οδήγησε τις απώλειες για το έτος στο 3,3%. Η πτώση ενδέχεται να συνεχισθεί και τον επόμενο μήνα, αναφέρει σε έκθεσή της η Merrill Lynch.

Στην Ευρώπη, η πτώση των μετοχών ήταν τεχνολογική, έπειτα από αναφορές κορυφαίων εταιρειών για επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης της κερδοφορίας τους αλλά η θετική εικόνα μεταλλευτικών εταιρειών και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου αντιστάθμισαν τις απώλειες.

Οι επενδυτές γίνονται εξαιρετικά νευρικοί για τις εξελίξεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, ιδιαίτερα όταν οι εταιρείες εκφράζουν επιφυλακτική προοπτική κερδών. Οι 13 από τους 18 βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών κινήθηκαν πτωτικά.

Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,1% στις 2.938,9 μονάδες. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,45%, στις 11.289,49 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα