Υποχωρεί το ευρώ στην Ασία

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2005 07:26

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται το ευρώ στην Ασία, μετά την σύσταση των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, στις ασιατικές χώρες, να επιτρέψουν την ισχυροποίηση των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ισχυροποιήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 52% έναντι του ευρώ μέσα στην τριετία, που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2004, υπερβαίνοντας το ράλι του γιέν που ήταν 23%. «Η Ασία πρέπει να κάνει περισσότερα για την ευελιξία των νομισμάτων της», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Hans Eichel, χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Herve Gaymard, ενόψει της συνεδριάσης του G-7 - των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στον κόσμο - στις 4 και 5 Φεβρουαρίου.

«Θα υπάρξουν περισσότερες εκκλήσεις από τους υπουργούς της Ε.Ε. για το ισχυρό ευρώ», ανέφερε ο Takashi Toyahara, διαπραγματευτής συναλλάγματος στο Τόκυο με την Nomura Securities Co., συμπληρώνοντας: «Το ευρώ θα βρεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, κυρίως έναντι του γιέν, καθώς θα αυξηθούν οι πιέσεις της Ευρώπης προς την Ασία».

Το ευρώ υποχώρησε στα 133,88 γιέν στις 12:06' μ.μ., ώρα Τόκυο, από 134,02 γιέν, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Εναντι του δολαρίου, υποχώρησε στο 1,3032 από 1,3060 δολάρια, ενώ σύμφωνα με τον Toyahara, το ευρώ ενδέχεται να υποχωρήσει στο 1,30 έναντι του δολαρίου και στα 133,50 έναντι του γιέν.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Sadakazu Tanigaki, είπε, ότι το G-7 ενδέχεται να αποφασίσει τη συνέχιση της στήριξης για μεθοδικές κινήσεις στο συνάλλαγμα και ευέλικτα νομίσματα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών στο Λονδίνο, συμφωνώντας με την άποψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, John Snow.

O Tanigaki, είπε επίσης, ότι η Ιαπωνία παρακολουθεί στενά τις ισοτιμίες και είναι έτοιμη να δράσει, εάν αυτό χρειαστεί. Η Ιαπωνία, περιόρισε την άνοδο του γιέν, με τις πωλήσεις του νομίσματός της σε επίπεδα ρεκόρ το έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2004. Το ευρώ, αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου στο 1,3666, στις 30 Δεκεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ωστόσο, δεν προχώρησε σε πωλήσεις του ευρώ.

«Μέχρι τώρα η Ευρώπη έχει πληρώσει πολύ σε αυτήν την αναπροσαρμογή», ανέφερε χθες ο Gaymard στο Παρίσι, μετά την συνάντησή του με τον Eichel. Τα σχόλιά του, ήταν ανάλογα εκείνων που είχε κάνει στις 11 Ιανουαρίου το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Otmar Issing, ο οποίος είχε επισημάνει ότι η άνοδος του ευρώ πήγε πολύ μακρυά.

Η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου επιταχύνθηκε, όταν υπερέβη το 1,3030 και οι επανατοποθετήσεις σε δολάρια έγιναν μαζικές, ανέφερε ο Tsutomu Soma, διαχειριστής παραγώγων και συναλλάγματος της Okasan Securities Co., στο Τόκυο. Οι χρηματιστές έβαλαν εντολές για περιορισμό των απωλειών, σε περίπτωση που αγορά θα κινείτο αντίθετα. Η υποχώρηση του ευρώ θα γίνει μεγλύτερη και θα υπερβεί το 1,3 έναντι του δολαρίου, το επίπεδο στο οποίο υπάρχουν οι περισσότερες εντολές πώλησης, ανέφερε ο ίδιος.

Οποιαδήποτε προοπτική ανόδου του δολαρίου, ενδέχεται να καταρριφθεί, καθώς σήμερα, η έκθεση για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ, ενδέχεται να δείξει μείωση, από τα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, τον Ιανουάριο.

Χθες, το δολάριο υποχώρησε στο 1,31 έναντι του ευρώ, από τα υψηλότερα επίπεδα δύο μηνών, στο 1,3922, στις 20 Ιανουαρίου, καθώς μειώθηκαν οι προσδοκίες, ότι η Federal Reserve θα επιταχύνει τον ρυθμό αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα