Γιώργος Βήλος στη «Ν»: Ζητούμενο η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 11:17
UPD:11:18
Athanassios Anagnostopoulos

Ο γενικός διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Fraport Greece, Γιώργος Βήλος

Από την έντυπη έκδοση

Στον Φάνη Ζώη
[email protected]

Το επενδυτικό πλάνο της Fraport Greece για την αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων περιλαμβάνει σημαντική αύξηση των εμπορικών χώρων, αλλά και βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας, με στόχο τα ελληνικά αεροδρόμια να μπορούν να υποδεχθούν την αυξανόμενη επιβατική κίνηση αλλά και να προσφέρουν εμπειρία εφάμιλλη των προορισμών που εξυπηρετούν.

Με τους καλύτερους οιωνούς και με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη δημιουργία ενός σύγχρονου τουριστικού προϊόντος, που θα αποφέρει σε βάθος χρόνου 10 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, ξεκινά για τη Fraport Greece η διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Τα 14 αεροδρόμια αποτελούν πύλες σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς ελληνικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκόσμιας εμβέλειας, αναφέρει στην πρώτη του συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ν», με την ευκαιρία της έναρξης διαχείρισής τους από την ελληνογερμανική εταιρεία, ο Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής Εμπορικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Fraport Greece.

Το επενδυτικό πλάνο της Fraport Greece για την αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων περιλαμβάνει σημαντική αύξηση των εμπορικών χώρων, αλλά και βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας, με στόχο τα ελληνικά αεροδρόμια να μπορούν να υποδεχθούν την αυξανόμενη επιβατική κίνηση αλλά και να προσφέρουν εμπειρία εφάμιλλη των προορισμών που εξυπηρετούν. Παρουσιάζοντας το έργο ανάπτυξης που θα υλοποιήσει η εταιρεία, ο κ. Βήλος τόνισε ότι άμεσα θα προχωρήσουν στη διεύρυνση των ορίων χωρητικότητας των αεροδρομίων κατά την περίοδο αιχμής, ενώ στην πρώτη 4ετία θα κατασκευαστούν 5 νέοι τερματικοί σταθμοί, με τη συνολική επιφάνεια των 14 τερματικών σταθμών να αυξάνεται κατά 100.000 τ.μ.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Fraport Greece σε σχέση με την ανάπτυξη των 14 αεροδρομίων;

«Πρωταρχικός μας στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός, η αναβάθμιση και η επέκταση των αεροδρομίων που υποδέχονται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Με οχήματα την άρτια οργάνωση και λειτουργία των αεροδρομίων, καθώς και την πελατο-κεντρική φιλοσοφία, στοχεύουμε στη λειτουργία 14 ανταγωνιστικών αεροδρομίων, εφάμιλλων των καλύτερων αντίστοιχων διεθνών αεροδρομίων, που θα ενισχύσουν την ελκυστικότητα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού.

Με στόχο την άριστη ταξιδιωτική εμπειρία θα προχωρήσουμε άμεσα στην αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών και μεσοπρόθεσμα σε έργα μεγάλης κλίμακας, με στόχο τη δημιουργία 14 σύγχρονων αεροδρομίων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των αεροπορικών εταιρειών, των επιβατών και των υπόλοιπων χρηστών. Εστιάζοντας στο θέμα των μεσοπρόθεσμων έργων ανάπτυξης που θα υλοποιήσουμε κατά την πρώτη 4ετία, θα κατασκευαστούν 5 νέοι τερματικοί σταθμοί, ενώ η συνολική επιφάνεια των 14 τερματικών σταθμών στα αεροδρόμια θα αυξηθεί κατά 100.000 τ.μ.».

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που θα συναντήσετε;

«Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αποτελεί το μεγαλύτερο ζητούμενο για εμάς, το οποίο ευελπιστούμε να πετύχουμε σταδιακά μέσω συγκεκριμένων και στοχευμένων δράσεων και συνεργειών με τις αεροπορικές εταιρείες και τους κατά τόπους φορείς. Η συνεργασία μας με τις αεροπορικές εταιρείες είναι ήδη πολύ στενή, υποστηρίζοντας τις επιχειρησιακές και αναπτυξιακές ανάγκες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η διεύρυνση των ορίων χωρητικότητας των αεροδρομίων κατά την περίοδο αιχμής, γεγονός που θα επιτρέψει την εξυπηρέτηση επιπλέον πτήσεων».

Ποια είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των 14 αεροδρομίων και ποιες προοπτικές ανάπτυξης βλέπετε;

«Ακολουθώντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση εκχώρησης των αεροδρομίων, οι αεροναυτιλιακές χρεώσεις έχουν τεθεί από τη Fraport Greece σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο των συνολικών χρεώσεων, μεταξύ των αντίστοιχων αεροδρομίων της Μεσογείου και της Ν. Ευρώπης. Η τιμολογιακή μας πολιτική αποτελεί λοιπόν ένα ισχυρότατο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, γεγονός που έχει ήδη αναγνωριστεί από τις αεροπορικές εταιρείες.

Επίσης, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό η κίνησή μας προέρχεται από τον εισερχόμενο ξένο τουρισμό, οπότε και η εξέλιξή της δεν εξαρτάται άμεσα από την πορεία των οικονομικών συνθηκών της χώρας μας.

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω επίσης το γεγονός ότι ο ελληνικός τουρισμός διανύει τα τελευταία χρόνια μία ανοδική τροχιά, αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς, αλλά και των δυσμενών συγκυριών που έχουν πλήξει μια σειρά άλλων δημοφιλών προορισμών στην περιοχή μας. Σημαντικό λοιπόν είναι να συμβάλουμε με κάθε τρόπο ώστε να διατηρηθεί η δυναμική που υπάρχει και η ανοδική τάση να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, ακόμη και όταν ο ανταγωνισμός ανακάμψει».

Εμπορικά πώς σκέφτεστε να αναπτύξετε τα αεροδρόμια;

«Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε σημαντικά την ταξιδιωτική εμπειρία μέσω νέων υποδομών και υψηλής ποιότητας προσφερόμενων υπηρεσιών, που θα αλλάξουν εξ ολοκλήρου την εικόνα των αεροδρομίων μας. Αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία και τα αποτελέσματα ερευνών καταναλωτικής συμπεριφοράς, στοχεύουμε στη δημιουργία εκτεταμένων χώρων εμπορικών καταστημάτων και μαγαζιών εστίασης, κυρίως μετά τον έλεγχο ασφάλειας, σε περιοχές δηλαδή που οι ταξιδιώτες μας έχουν λιγότερο άγχος, δεδομένου ότι θα έχουν ολοκληρώσει όλα τα βήματα πρόσβασής τους προς την πύλη αναχώρησης και μπορούν να αφιερώσουν τον διαθέσιμο χρόνο τους σε αγορές και φαγητό ή ποτό. Στην πορεία αναβάθμισης των αεροδρομίων, καταλυτικής σημασίας είναι η συνεργασία με αξιόπιστους συνεργάτες οι οποίοι με επαγγελματισμό και εμπειρία θα ‘’απογειώσουν’’ τα 14 αεροδρόμιά μας, καθιστώντας τα εφάμιλλα των αντίστοιχων διεθνών αεροδρομίων».

Πρόσφατα ανακοινώσατε τη συνεργασία σας με τα Hellenic Duty Free Shops. Τι μπορεί να προσδοκά ο καταναλωτής - ταξιδιώτης από αυτή τη συνεργασία;

«Πράγματι, τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, θυγατρική της Dufry, του πολυεθνικού ομίλου με παρουσία σε 64 χώρες, 380 σημεία και 2.200 μαγαζιά εν λειτουργία αυτή τη στιγμή, θα αναπτύξουν τα εμπορικά καταστήματα στους ελεγχόμενους χώρους εντός των αεροδρομίων, προσφέροντας εξαιρετικού επιπέδου υπηρεσίες και μία εντελώς διαφορετική εμπειρία αγορών στους επιβάτες μας. Η συμφωνία μας προβλέπει σημαντική επέκταση των εμπορικών χώρων, με αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό του τρέχοντος χώρου των καταστημάτων από 5.000 τ.μ. σε περισσότερα από 12.000 τ.μ. Η επέκταση και η βελτίωση των εμπορικών χώρων προβλέπεται να ξεκινήσει το 2017 και να ολοκληρωθεί το 2021».

Σχετικά με τις υπόλοιπες εμπορικές συνεργασίες, ποια είναι η στρατηγική σας δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια;

«Για εμάς ήταν μεγάλη πρόκληση να ανταποκριθούμε στα δεδομένα του κάθε αεροδρομίου, έχοντας ως βασική προτεραιότητά μας, όχι μόνο να μη διαταράξουμε τις υπάρχουσες εμπορικές συμβάσεις, αλλά και να τις ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον. Από την πλευρά τους, όλοι οι συνεργάτες έδειξαν ενδιαφέρον να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους στα 14 αεροδρόμια, επενδύοντας στις προοπτικές που θα υπάρξουν από τη συνεργασία τους με τη Fraport Greece. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ήδη από φέτος, μέσω τεχνικών έργων και επιχειρησιακών δυσκολιών, αρκετά από τα εμπορικά καταστήματα και μαγαζιά εστίασης θα αναβαθμιστούν εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου που έχουμε μπροστά μας».

Συνοψίζοντας, τι είναι αυτό που θα προσφέρει η επένδυση αυτή στη χώρα μας και σε εμάς ως Έλληνες πολίτες;

«Η επένδυση των 14 αεροδρομίων, των πυλών εισόδου στη χώρα εκατομμυρίων διεθνών επιβατών, θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, θα προσφέρει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου και θα συμβάλει στην τόνωση της απασχόλησης. Δεσμευόμαστε να είμαστε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες και τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών, των συνεργατών και των επιβατών μας, έχοντας ως όραμά μας την ανάπτυξη των αεροδρομίων μας και τη συμβολή μας στη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα