Στα 7 δισ. τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα

Η αξία των τίτλων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω βάσει των προγραμματισμένων επικείμενων εκδόσεων τον Μάιο
Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 11:17
UPD:11:18
REUTERS/MICHALIS KARAGIANNIS

Ο δείκτης εταιρικών ομολόγων του Χ.Α. δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014. Στην πρώτη -ουσιαστικά- χρονιά υπολογισμού του είχε απόδοση 7,04%, το 2016 έκλεισε με άνοδο 8,83%, ενώ φέτος και έως σήμερα ενισχύεται κατά 0,63%.

Από την έντυπη έκδοση

Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]

Επτά δισ. ευρώ «αξίζουν» τα εταιρικά ομόλογα που έχουν εκδώσει ελληνικές επιχειρήσεις την τελευταία πενταετία στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή σε διεθνή χρηματιστήρια και το ποσό αυτό αναμένεται να ενισχυθεί αξιόλογα έως το τέλος του χρόνου, βάσει των προγραμματισμένων επικείμενων εκδόσεων.

Έως το τέλος του ερχόμενου Μαΐου -και σύμφωνα με κύκλους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς- προβλέπεται να ολοκληρωθούν δύο ακόμα εκδόσεις, μίας εισηγμένης και μίας μη εισηγμένης εταιρείας, συνολικού ύψους περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία σχετική απόπειρα που ξεπέρασε κάθε θετική προσδοκία αφορά στην έκδοση ομολόγου από τον ΟΠΑΠ. Η εταιρεία «ζητούσε» έως 200 εκατ. ευρώ και τελικά η προσφορά ξεπέρασε τα 420 εκατ. ευρώ. Εντός των επόμενων εβδομάδων το εν λόγω εταιρικό ομόλογο θα συμπεριληφθεί στον δείκτη ομολόγων του Χρηματιστηρίου, προσθέτοντας ειδικό βάρος στη διαμόρφωση της τιμής αυτού.

Ο δείκτης εταιρικών ομολόγων του Χ.Α. δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014. Συμμετέχουν σε αυτόν ομόλογα τα οποία έχουν εκδοθεί από ελληνικές εταιρείες, από θυγατρικές τους, εγχώριες ή αλλοδαπές, και από αλλοδαπές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, εισηγμένες ή όχι σε οργανωμένες αγορές.

Τα ομόλογα θα πρέπει να έχουν εκδοθεί σε ευρώ και να είναι απλά ομόλογα (option free) ή ομόλογα με δικαιώματα αγοράς ή πώλησης (call ή put option).

Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα που είναι εισηγμένα σε οργανωμένη αγορά του εξωτερικού, απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στον δείκτη είναι να έχουν ελάχιστη αξία έκδοσης τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, τα ομόλογα που είναι εισηγμένα σε οργανωμένη ή μη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμμετέχουν στον δείκτη ανεξαρτήτως της αξίας έκδοσής τους.

Στην πρώτη -ουσιαστικά- χρονιά υπολογισμού του, ο δείκτης είχε απόδοση 7,04%, το 2016 έκλεισε με άνοδο 8,83%, ενώ φέτος και έως σήμερα ενισχύεται κατά 0,63%.

Οι αγορές του Λουξεμβούργου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας προηγούνται στις προτιμήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων για έκδοση ομολόγων. Οι σχετικές εκδόσεις φθάνουν έως και τα 700 εκατ. ευρώ, η διάρκεια σχεδόν όλων είναι τουλάχιστον πενταετής, ενώ το επιτόκιο ξεπερνάει σε κάποιες περιπτώσεις το 8%.

Μέχρι πρόσφατα η επιλογή ξένων αγορών αποτελούσε μονόδρομο εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της «δέσμευσης» που υπήρχε όσον αφορά στο επιτόκιο της κάθε έκδοσης που βρισκόταν υπό τον περιορισμό του δικαιοπρακτικού επιτοκίου, το ύψος του οποίου μόνο αποτρεπτικά λειτούργησε για τις δυνάμει ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Σχετικά πρόσφατα, απόφαση του υπουργείου Οικονομικών έδωσε το «πράσινο φως» ώστε η αγορά ομολόγων να λειτουργεί στο εξής βάσει του κανόνα προσφοράς και ζήτησης, καθεστώς που εδώ και πολλά χρόνια ισχύει και στο εξωτερικό.

Στο σημείο αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την κατάργηση του δικαιοπρακτικού επιτοκίου, καμία από τις εκδόσεις που πραγματοποιήθηκαν δεν ξεπέρασαν το ύψος αυτού, γεγονός που προκαλεί κατ’ ελάχιστον εύλογη απορία. Η διατήρηση των capital controls θα λειτουργεί πάντα ως τροχοπέδη στην αύξηση των εν λόγω επιτοκίων, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές της αγοράς.

«Φαίνεται σαν να καταρρίφθηκε η θεωρητικά λογική άποψη που επικρατεί διεθνώς, πως στα χρόνια της κρίσης θα ήταν αδύνατο, αν δεν πέσουν τα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα, να μπορέσει να μειωθεί το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, όπως αυτό ενδεικτικά αποτυπώνεται από το επιτόκιο εταιρικών ομολόγων που μπορεί να εκδώσει μία ελληνική επιχείρηση» σχολιάζει στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως το κύριο στοίχημα για την εγχώρια κεφαλαιαγορά είναι να εδραιώσει τον ρόλο που δικαιωματικά έχει κερδίσει, ως πηγή άντλησης κεφαλαίων για τις εταιρείες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ
  • ΟΠΑΠ



Σχολιασμένα