Κύμα αισιοδοξίας

Αιφνίδια βελτίωση κερδοφορίας
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2005 00:01
UPD:06:08

Η ΣΤΙΓΜΗ του αναμενόμενου ράλι έφθασε καθώς η ανακοίνωση ισχυρών κερδοφοριών από έναν αριθμό εταιρειών blue chips εξάλειψε την επιφυλακτικότητα των επενδυτών, που πυροδότησε το χαλαρό άνοιγμα του νέου έτους.

Οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν εντόνως ανοδικά στη Wall Street με τον Dow Jones να κερδίζει 100 μονάδες μετά τις δύο πρώτες ώρες της συνεδρίασης και τα κέρδη να καλύπτουν όλους σχεδόν τους κλάδους.

Η τάση ήταν πτωτική από την αρχή του έτους και η χθεσινή ημέρα ήταν η πρώτη με ουσιαστική άνοδο, επισημαίνουν αναλυτές. Οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq σημείωσαν τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη του τελευταίου σχεδόν διμήνου.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 2,8% τον τρέχοντα μήνα μετά από τρεις εβδομάδες απωλειών, στο χειρότερο άνοιγμα του έτους από το 1982. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η χθεσινή τάση μπορεί να διατηρηθεί καθώς οι περισσότεροι συναλλασσόμενοι εκτιμούν ότι υπάρχει ακόμη έδαφος για καθοδική τροχιά.

Ο Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 92,95 μονάδες, ποσοστό 0,90%, φθάνοντας στις 10.461,56 μονάδες. Με άνοδο 11,25 μονάδων, ποσοστό 0,56%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.019,95 μονάδες.

Μεταξύ των εταιρειών που ανακοίνωσαν οικονομικά αποτελέσματα, οι δύο μεγαλύτερες ανέφεραν καλύτερες του αναμενόμενου κερδοφορίες ενώ άλλων ήταν εναρμονισμένες με τις προσδοκίες της αγοράς. Η μετοχή της Johnson & Johnson ενισχύθηκε κατά 3,6% μετά την ανακοίνωση για κέρδη υψηλότερα των προβλέψεων αναλυτών ενώ η μετοχή της DuPont κέρδισε ποσοστό 2%.

Η ισχυρότερη του αναμενόμενου αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ συνέβαλε στον αισιόδοξο τόνο της αγοράς παρότι άλλα οικονομικά μεγέθη ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών όπως οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών στις ΗΠΑ.

Περισσότερο από τα δύο τρίτα των εταιρειών του S&P 500 που ανακοίνωσαν κερδοφορίες χθες το πρωί υπερέβησαν τις προβλέψεις αναλυτών. Από το 1994, το 54% των εταιρειών έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της αγοράς, δηλώνει η Thomson.

Για το 2005 οι κερδοφορίες αναμένεται να αυξηθούν με ρυθμούς 10,2% έναντι 19,4% του 2004. Ο δείκτης S&P 500 έχει κερδίσει 8,7% στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ενώ από την αρχή του 2005 έχει χάσει 3,3%.

Το ράλι κλιμακώθηκε και στις ευρωπαϊκές αγορές μετά από τρεις χαλαρές συνεδριάσεις καθώς οι ισχυρές προοπτικές από εταιρείες όπως η βρετανική ασφαλιστική Aviva και η ισπανική Banco Sabadell εξασθένησαν τις ανησυχίες για τα εταιρικά κέρδη. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,66% στις 1.054,51 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα