ΗΠΑ: Στο 103,4 ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2005 08:04

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα, σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, μετά την αύξηση της απασχόλησης και των μισθών, αναρριχήθηκε τον Ιανουάριο ο δείκτης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τις πιθανότητες ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα τονώσουν την οικονομία.

Ο Conference Board's index αυξήθηκε στο 103,4 έναντι του αναθεωρημένου 102,7 τον Δεκέμβριο και ήταν ο υψηλότερος που ανακοινώθηκε, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση. Η αισιοδοξία για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2002, μετά την αύξηση των καυσίμων, των τιμών των μετοχών και του δολαρίου.

Οι αγορές των καταναλωτών, εκτιμάται ότι αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο και οι εβδομαδιαίες εκθέσεις για τη λιανική δείχνουν, ότι οι καταναλωτές δεν σταμάτησαν τις αγορές τους και αυτόν τον μήνα. Το 2004 ήταν η καλύτερη χρονιά από πλευράς πωλήσεων κατοικιών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της National Association of Realtors.

«Οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν εκπληκτικές τα τελευταία δύο τρίμηνα, γι αυτό και ήταν υψηλός ο δείκτης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών» ανέφερε ο Stephen Stanley, οικονομικός αναλυτής της RBS Greenwich Capital, στο Greenwich του Connecticut των ΗΠΑ.

Προηγουμένως οι πωλήσεις κατοικιών ήταν 6,69 εκατ. σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, μετά από 6,92 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Realtors. Οι πωλήσεις των έτοιμων κατοικιών ανήλθαν σε 6,675 εκατ. το 2004, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 9,4%, σε σύγκριση με το προηγούμενο από το τελευταίο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα