ΠΟΜΙΔΑ: Χρειάζονται έως 22 δικαιολογητικά για μια μεταβίβαση ακινήτου

Πέμπτη, 06 Απριλίου 2017 12:54
UPD:15:38
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Πλήγμα για τις συναλλαγές ακινήτων» χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αιχμή την πρόβλεψη για «επαναφορά της βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων».

Το άρθρο 60 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει «την επαναφορά της βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, του μοναδικού εγγράφου που είχε καταργηθεί το 2014 στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της γραφειοκρατίας».

Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ σε σχετικό υπόμνημα προς τον υπουργό Εσωτερικών  Π. Σκουρλέτη, αλλά και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, ο αριθμός των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη σύνταξη κάθε συμβολαιογραφικού εγγράφου μεταβίβασης ακινήτου για οποιαδήποτε αιτία «είναι ασύλληπτος και συνεχώς διογκούμενος». Ειδικότερα «υπάρχουν έως και 22 διάφορα δικαιολογητικά με μέσο όρο 10 δικαιολογητικών για κάθε συνήθη δικαιοπραξία, από τα οποία το μοναδικό που καταργήθηκε, επανέρχεται τώρα σε ισχύ» σημειώνει η Ομοσπονδία προσθέτοντας παράλληλα πως «το υπουργείο Ενέργειας προωθεί και σ/ν με βεβαιώσεις μηχανικών για τις αποδοχές κληρονομιών».

Με το ίδιο υπόμνημα η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να μην επιβληθούν αναδρομικά δημοτικά τέλη στις επιφάνειες που τακτοποιούνται πολεοδομικά καθώς και να κατοχυρωθεί νομοθετικά ότι η απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τα μη ηλεκτροδοτούμενα κενά ακίνητα ισχύει από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, εφόσον τα ακίνητα δηλώνονται ως κενά στο έντυπο Ε2.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα