Mε το βλέμμα στη Μάλτα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πέμπτη, 06 Απριλίου 2017 11:04
UPD:11:08
SOOC/Nikos Libertas

Στάση αναμονής εν όψει του αυριανού κρίσιμου Eurogroup τηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ελαφρά πιο αισιόδοξοι για την επίτευξη μίας «τεχνικής συμφωνίας».

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,24% στις 668,34 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 0,36% στις 1.787,48 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,28 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 13 ενισχύονται, 17 υποχωρούν και 14 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά ανοδικά κατά 0,03% στις 569,23 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει κέρδη κατά 1,19%, η Eurobank κατά 0,35% και η Alpha Bank κατά 0,59%. Από την πλευρά τους, Εθνική Τράπεζα και Attica Bank διατηρούνται σταθερές στα 0,249 και 0,040 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει κατά 1,53% ενώ πέριξ του 0,80% διαμορφώνεται η κάμψη για τις μετοχές των Coca-Cola HBC και Ελληνικά Πετρέλαια. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΛΠ κινείται ανοδικά κατά 1,33% και του Μυτιληναίου κατά 0,29%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακή αποκλιμάκωση, παραμένοντας πέριξ του τεχνικού ορίου του 7,00%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 1,4 μονάδες βάσης στο 7,089% ενώ του 2ετούς ομολόγου διατηρείται σταθερή στο 7,884%.

Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει του αυριανού κρίσιμου Eurogroup στη Μάλτα, κατά το οποίο εκτιμάται ότι δύναται να επιτευχθεί η γεφύρωση των εναπομεινάντων διαφορών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Σε κάθε περίπτωση, σημαίνοντα ρόλο στις εξελίξεις θα διαδραματίσει και η σημερινή συνάντηση του Γερούν Ντείσελμπλουμ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η αυξημένη αγωνία όλων των πλευρών για την έκβαση του ελληνικού προβλήματος είναι εμφανής στις δηλώσεις τους, ενώ οι επικείμενες συνομιλίες Γιούνκερ με Λαγκάρντ και Μέρκελ επιβεβαιώνουν τη βούληση όλων να συμβάλουν ώστε να υπάρξει συμφωνία Ελλάδος – δανειστών» σχολιάζει το τμήμα ανάλυση της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

«Η κατεύθυνση προς την οποία θα λυθεί ο πολυήμερος σχηματισμός του Γενικού Δείκτη, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τα αποτελέσματα του Eurogroup της 7ης Απριλίου. Αν επιτευχθεί τεχνική συμφωνία θα λυθεί ανοδικά προς τις 730 μονάδες. Στην αντίθετη περίπτωση, αν υπάρξει εμπλοκή, αναμένουμε να κινηθεί πτωτικά προς τις 650 - 640 μονάδες» καταλήγει.

Όσον αφορά τις τράπεζες, η ΕΚΤ διατήρησε στα 46,6 δισ. ευρώ το ανώτατο όριο του μηχανισμού Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα (ELA), εξέλιξη η οποία συνδέεται με τη σταθεροποίηση των τραπεζικών καταθέσεων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα