Στα δύο δισ. ευρώ οι απώλειες του Β' και Γ' ΚΠΣ

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2005 18:08

Σε δύο δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται, μέχρι τώρα, οι απώλειες πόρων από το Β' και το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ), ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας και πρόσθεσε ότι για να μην υπάρξουν επιπλέον απώλειες θα πρέπει η Ελλάδα να απορροφά περίπου 5,5 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι και το 2008.

Αρκεί να αναφέρει κανείς ότι από την αρχή εφαρμογής του ΚΠΣ (2001) μέχρι και το τέλος του 2004 απορροφήθηκαν 6,468 δισ. ευρώ.

Οπως είπε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας, για να επιτευχθεί ο στόχος της απορρόφησης των 5,5 δισ. ευρώ ετησίως, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν συμβολαιοποιηθεί (υπογραφή συμβολαίων μεταξύ δημοσίων φορέων και τελικών δικαιούχων) όλα τα έργα μέχρι το τέλος του 2006. Στόχος μας είναι, τόνισε ο κ. Φώλιας, στη διετία 2005-2006 να έχει συμβολαιοποιηθεί το 48% του συνόλου των έργων.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι έργα περίπου 956 εκατ. ευρώ "διαγράφηκαν" στο υπουργείο για να μην απορριφθούν από την Ε.Ε. Για να αποφευχθεί στο μέλλον η απόρριψη έργων από το υπουργείο λόγω ακαταλληλότητας κατασκευής ή υπερβάσεων στις δαπάνες, θα ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Φώλια, διαγωνισμοί για την πρόσληψη τεσσάρων ελεγκτικών οίκων και η πρόσληψη τεχνικών συμβούλων, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις περιφέρειες.

Τέλος, ο κ. Φώλιας εκτίμησε ότι, με βάση τον κοινοτικό κανόνα ν+2, η απώλεια πόρων για το 2004, δεν θα ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ.

Το Μάρτιο το σ/ν για τα συγχρηματοδοτούμενα

Το Μάρτιο θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, δήλωσε ο κ. Φώλιας. Διευκρίνισε ότι τα ποσοστά συγχρηματοδότησης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα καθορίζονται κατά περίπτωση, αφού προηγουμένως κρίνεται ποια θα είναι η συμφέρουσα ποσοστιαία συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενου.

Επίσης είπε ότι το θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει κίνητρα προσέλκυσης κεφαλαίων στο πλαίσιο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά παράλληλα θα κατοχυρώνει την έγκαιρη παράδοση των έργων, την καλή ποιότητά τους και τις δαπάνες στο ύψος που είχε αρχικά προϋπολογιστεί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα