Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]
Καθυστέρηση σημειώνεται φέτος στην έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής του συστήματος TAXISnet για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Βρισκόμαστε λίγο πριν από το Πάσχα και η περίοδος υποβολής των δηλώσεων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Το πιθανότερο είναι πλέον η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποδοχή των δηλώσεων να αρχίσει να λειτουργεί μετά την Κυριακή του Πάσχα.
Η καθυστέρηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αδυναμία ηλεκτρονικής υποβολής των βεβαιώσεων αποδοχών χιλιάδων εργαζομένων σε ιδιωτικές εταιρείες, καθώς επίσης και μετόχων και στελεχών που έχουν κάνει χρήση εταιρικών αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια του 2016. Στις περιπτώσεις αυτές οι υπεύθυνοι λογιστές των εταιρειών αδυνατούν να υπολογίσουν σωστά τις παροχές σε είδος που αφορούν τη χρήση των εταιρικών αυτοκινήτων και έτσι δεν μπορούν ακόμη και μέχρι σήμερα να υποβάλουν στο σύστημα ΤΑXISnet τις βεβαιώσεις αποδοχών, ώστε τα -προσυμπληρωμένα στα έντυπα Ε1 των φορολογουμένων- στοιχεία για τα φορολογητέα ποσά μισθών να είναι ορθά και πλήρη.
Η σημαντική καθυστέρηση με την οποία εκδόθηκε και κοινοποιήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η εγκύκλιος για τον τρόπο υπολογισμού των παροχών σε είδος που αφορούν στα εταιρικά αυτοκίνητα σε συνδυασμό με την έλλειψη πληροφοριακών δεδομένων για τον ορθό υπολογισμό των συγκεκριμένων παροχών δεν επιτρέπουν στους λογιστές πολλών εταιρειών να ολοκληρώσουν τη συμπλήρωση και την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών. Έτσι, για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, δεν είναι ακόμη δυνατή η προσυμπλήρωση των κωδικών των δηλώσεων με τα συνολικά ποσά των φορολογητέων μισθών.
Η εγκύκλιος για τον τρόπο υπολογισμού των φορολογητέων παροχών σε είδος οι οποίες αφορούν τα εταιρικά αυτοκίνητα εκδόθηκε στις 24 Μαρτίου, μόλις μία εβδομάδα πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών (31 Μαρτίου). Σύμφωνα δε με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, βάση υπολογισμού των παροχών σε είδος για τα εταιρικά αυτοκίνητα είναι οι «λιανικές τιμές προ φόρων» των συγκεκριμένων οχημάτων. Όμως, παρά το γεγονός ότι οι τιμοκατάλογοι με τις «λιανικές τιμές προ φόρων» για όλα τα μοντέλα Ι.Χ. αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα βρίσκονται στη διάθεση των τελωνειακών υπηρεσιών της χώρας, τα δεδομένα των καταλόγων αυτών δεν χορηγούνται στους λογιστές όσων εταιρειών έχουν εισαγάγει εκείνες τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα, ώστε να προβούν, μέσω των λογιστών τους, στον ακριβή υπολογισμό των φορολογητέων παροχών σε είδος για τους μετόχους τους, τα στελέχη τους και τους εργαζομένους τους. Έτσι, πολλές εταιρείες αδυνατούν ακόμη και σήμερα να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών, στις οποίες θα πρέπει απαραιτήτως να είναι δηλωμένα και τα ποσά των φορολογητέων παροχών σε είδος, σε ξεχωριστά πεδία. Εξαιτίας δε της μη υποβολής των βεβαιώσεων, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ δεν είναι σε θέση, για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους, να προσυμπληρώσουν τα συνολικά ποσά των φορολογητέων εισοδημάτων τους από μισθωτές υπηρεσίες στα ηλεκτρονικά έντυπα Ε1 που αναρτώνται στους λογαριασμούς τους στο TAXISnet.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, εξαιτίας της αδυναμίας υπολογισμού των παροχών σε είδος για τα εταιρικά αυτοκίνητα, η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών παραμένει ακόμη ανοικτή, αν και η προθεσμία υποβολής των συγκεκριμένων βεβαιώσεων έχει λήξει από τις 31 Μαρτίου. Η εφαρμογή υποδέχεται και τυπικά εκπρόθεσμες βεβαιώσεις χωρίς πρόστιμα, καθώς έγινε κατανοητό ότι ήταν αδύνατο να υποβληθούν εγκαίρως εκατοντάδες χιλιάδες βεβαιώσεις με ποσά παροχών σε είδος που αφορούν εταιρικά αυτοκίνητα, λόγω αδυναμίας ορθού υπολογισμού των συγκεκριμένων παροχών.
Κατά τα λοιπά, όλα είναι έτοιμα για να αρχίσει να λειτουργεί η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, για το έτος 2016. Φέτος, το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης έχει 12 αλλαγές στους πίνακες και τους κωδικούς του.
Το «ξέχασαν» 120.000 άτομα
Πάνω από 70.000 φορολογούμενοι εντοπίστηκαν στις αρχές του 2016 να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2014. Η Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης απέστειλε τον Ιανουάριο του 2016 e-mails σε 70.566 φυσικά πρόσωπα, ενώ πραγματοποίησε και 8.401 τηλεφωνικές κλήσεις. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να υποβληθούν 7.822 επιπλέον δηλώσεις σε σύνολο 71.267 μοναδικών επικοινωνιών (ποσοστό συμμόρφωσης 10,98%).
Αντίστοιχες ενέργειες ξεκίνησαν στις αρχές του τρέχοντος έτους και για τους υπόχρεους σε δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2015. Εντοπίστηκαν περίπου 50.000 φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν δηλώσεις. Συγκεκριμένα, η ΔΦΣ έστειλε 49.955 e-mails σε ισάριθμα φυσικά πρόσωπα που δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις εισοδήματος φορολογικού έτος 2015 και πραγματοποίησε 5.800 τηλεφωνικές επικοινωνίες.
Οι μετρήσεις των αποτελεσμάτων θα ολοκληρωθούν σύντομα, ενώ οι υποθέσεις των μη συμμορφούμενων φορολογούμενων θα αποσταλούν στις αρμόδιες Διευθύνσεις για περαιτέρω ελεγκτικές ενέργειες.