Διατηρήθηκε το θετικό κλίμα

Συνέχεια ανόδου
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2005 00:01
UPD:06:19

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ συνέχισαν το ράλι στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές ακολούθησαν νέο κυνήγι ευκαιριών μετά από τρεις εβδομάδες συνεχούς πτώσης, στον απόηχο των ενθαρρυντικών κερδοφοριών, παρότι η αγορά έχασε την αρχική δυναμική ανόδου.

Οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες προσπάθησαν να διατηρήσουν τα κέρδη των τελευταίων δύο ημερών για δεύτερη φορά το τρέχον έτος εν μέσω αμφιβολιών για τη διατήρηση του πρόσφατου ράλι των μετοχών, με πρωταγωνιστές στα κέρδη μετοχές του κλάδου τεχνολογίας. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 37,03 μονάδες, ποσοστό 0,35%, φθάνοντας στις 10.498,59 μονάδες. Με άνοδο 26,14 μονάδων, ποσοστό 1,29%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.046,09 μονάδες.

Οι μετοχές σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη από την αρχή του έτους στον απόηχο της ανακοίνωσης θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων από εταιρείες του Dow Jones και της αισιοδοξίας που πυροδότησε η άνοδος μετά από ρευστοποιήσεις τριών συνεχών εβδομάδων.

Η μετοχή της εταιρείας Texas Instrument ενισχύθηκε κατά 5,6% μετά την ανακοίνωση κερδοφορίας που ξεπέρασε τις προβλέψεις αναλυτών αλλά και οι οικονομικές αναφορές της Kodak υπερέβησαν κάθε προσδοκία της αγοράς.

Ωστόσο οι αναλυτές δεν παρέλειψαν να επισημάνουν το σκεπτικισμό που επικρατεί στην αγορά διότι δεν έχει σημειωθεί άνοδος περισσότερο από δύο ημέρες στη σειρά, το τρέχον έτος.

Από την αρχή του έτους ο δείκτης Standard & Poor΄s 500 έχει χάσει 3,1% εν μέσω των αυξανόμενων τιμών του πετρελαίου και των ανησυχιών για υψηλότερα επιτόκια.

Από τις 185 εταιρείες που συμμετέχουν στο δείκτη S&P 500, περίπου τα δύο τρίτα που ανακοίνωσαν κερδοφορίες, υπερέβησαν τις προβλέψεις αναλυτών.

Οι επενδυτές ενδεχομένως να είναι διστακτικοί να οδηγήσουν τις μετοχές υψηλότερα τις επόμενες εβδομάδες εν όψει των εκλογών στο Ιράκ, της ομιλίας του προέδρου των ΗΠΑ Μπούς και της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα επιτόκια στις 2 Φεβρουαρίου.

Η δυναμική ανόδου μετοχών του τομέα τεχνολογίας αντισταθμίσθηκε από τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη, το δολάριο, τα ελλείμματα και τις τιμές πετρελαίου με αποτέλεσμα να επικρατήσουν σταθεροποιητικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chip παρέμεινε αμετάβλητος στις 1.054,81 μονάδες. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 τερμάτισε στις 2.956,43 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,88% στις 11.376,57 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα