Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
«Ανοίγει» αυτή την εβδομάδα το χρηματιστήριο του οβελία, καθώς σε διάφορες περιοχές αναμένεται να λάβουν χώρα τα παραδοσιακά παζάρια στα οποία «διαπραγματεύονται» οι τιμές παραγωγού.
Από πλευράς κτηνοτρόφων, το σενάριο να επιτευχθεί «limit up» στις τιμές των αρνιών και κατσικιών είναι απομακρυσμένο, παρά την ιδιαίτερα περιορισμένη παραγωγή φέτος.
Οι κτηνοτρόφοι αναμένεται να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις βάζοντας ως κόκκινη γραμμή τα 5 ευρώ/κιλό, ωστόσο, όπως αναφέρουν μιλώντας στη «Ν» εκπρόσωποί τους, «το περιβάλλον παραμένει εχθρικό απέναντι στους παραγωγούς» και όπως χαρακτηριστικά τονίζουν «η αγορά είναι εκβιαζόμενη». Παράλληλα, φέτος εκφράζεται εντονότερη ανησυχία ότι θα επιχειρηθούν ακόμα πιο εκτεταμένης κλίμακας ελληνοποιήσεις, δεδομέν`ης της μικρότερης προσφοράς σε ποσότητες εγχώριων αμνοεριφίων.
Σε κάθε περίπτωση το «ταμπλό» του χρηματιστηρίου ανοίγει σήμερα στον Λαγκαδά, την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί το παζάρι στη Δράμα, ενώ Τετάρτη με Πέμπτη δρομολογείται και η διαπραγμάτευση επί κρητικού εδάφους, με αιχμή την περιοχή Μιτάτα.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εν τέλει οι τιμές θα κλειδώσουν στα 4,5 ευρώ, ενώ ενδέχεται τις τελευταίες ημέρες -για όσους κτηνοτρόφους αντέχουν να «κρατήσουν» την παραγωγή τους- να «πιαστούν» ελαφρώς καλύτερες τιμές.
Πάντως, οι έμποροι, όπως υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι, εμφανίζονται να έχουν ήδη «μαζέψει» μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων.
Αυτή τη στιγμή, η μέση τιμή στο αρνί κυμαίνεται στα 3,8-4 ευρώ και το πολύ μέχρι 4,2 ευρώ το κατσίκι, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι τιμές είναι ακόμη χαμηλότερες, με τους εμπόρους να πετυχαίνουν στη Μακεδονία αγορά σφαγίων με 3,5 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου έφτασαν να διαπραγματεύονται ακόμη και με 2 ευρώ το κιλό αιγοπρόβειου κρέατος.
«Η αγορά έχει προμηθευτεί νωρίτερα αρκετές ποσότητες με χαμηλότερα τιμολόγια» σημειώνουν οι κτηνοτρόφοι, προσθέτοντας ότι «η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί πολλούς παραγωγούς να πωλούν νωρίς και σε αρκετές περιπτώσεις κάτω του κόστους».
Επίσης, ούτε οι εξαγωγές φαίνεται ότι θα ενισχύσουν τους παραγωγούς, δεδομένου ότι φέτος συμπίπτει το Καθολικό με το Ορθόδοξο Πάσχα, καθώς η απορρόφηση ελληνικών αρνιών από Ιταλία και Γερμανία εμφανίζεται ιδιαίτερα χαμηλή.
Αντίθετα, αυξανόμενες βαίνουν οι εισαγωγές, με τους φόβους για παράνομα «βαφτίσια» αμνοεριφίων να εντείνονται. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, «ολόκληρα κοπάδια περιμένουν αυτήν τη στιγμή στα σύνορα Ρουμανίας - Βουλγαρίας προκειμένου να περάσουν στην Ελλάδα». Τόσο οι κτηνοτρόφοι Θεσσαλίας όσο και οι παραγωγοί ζωικού κεφαλαίου σε όλη την επικράτεια ζητούν από τους αρμόδιους φορείς την εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε να ανασχεθούν οι ελληνοποιήσεις.
Σε επίπεδο οργανωμένης λιανικής, πάντως, τα περισσότερα deal με κτηνοτρόφους έχουν ήδη κλειδώσει. Ωστόσο, ειδικά φέτος, μετά τις ανακατατάξεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, οι ισχυροί παίχτες προετοιμάζονται για σκληρή κόντρα ως προς τις τιμές στα αμνοερίφια, με επιδίωξη να διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα, ήτοι έως 6 ευρώ/κιλό το αρνί και 7 ευρώ/κιλό το κατσίκι, ενδεχομένως και φθηνότερα όσο προχωράει η Μ. Εβδομάδα.
Η συγκράτηση αυτή μεταφράζεται, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, σε απώλεια τουλάχιστον 1-1,5 ευρώ/κιλό στο αρνί για τις αλυσίδες.
«Λόγω του ότι φέτος το Πάσχα είναι νωρίς τον Απρίλιο σε συνδυασμό με τη γενικότερη “αμηχανία” που επικρατεί στο πλαίσιο των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, η κατανάλωση κατά την εορταστική περίοδο αναμένεται να είναι συγκρατημένη» αναφέρουν στελέχη των αλυσίδων.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι στρατηγικές των σούπερ μάρκετ επικεντρώνονται στα προϊόντα κράχτες όπως το αρνί, ενώ πολλές προσφορές δρομολογούνται για όλη τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας στα βασικά είδη που περιλαμβάνει το τυπικό πασχαλινό καλάθι.
Ο βασικός στόχος είναι να συγκρατηθούν οι όγκοι, αλλά και κυρίως η πιστότητα των καταναλωτών.