Altria: 6,9% χαμηλότερα κέρδη το τέταρτο τρίμηνο

Μετά το κόστος παύσης λειτουργίας 13 εργοστασίων της Kraft
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2005 11:02

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ κέρδη, σε ποσοστό της τάξης του 6,9%, εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο η Altria Group Inc., μητρική εταιρεία της Philip Morris και της Kraft Foods Inc., μετά το κόστος του κλεισίματος των εργοστασίων παραγωγής σνακ.

Τα καθαρά της κέρδη υποχώρησαν στο 1,95 δισ. δολ. ή 94 σεντς ανά μετοχή έναντι 2,09 δισ. δολ. ή 1,02 δολ. ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Τα έσοδα αναρριχήθηκαν κατά 8,8%, φθάνοντας στα 22,4 δισ. δολ., μετά την υποτίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη της Altria, μειώθηκαν κατά οκτώ σεντς ανά μετοχή, προκειμένου να καλύψει το κόστος παύσης λειτουργίας 13 εργοστασίων και την απόλυση 3.500 υπαλλήλων στην Κraft, η οποία εμφάνιζε μείωση των κερδών της για έξι συνεχόμενα τρίμηνα. Ο επικεφαλής της, Louis Camilleri, αύξησε τις τιμές των τσιγάρων και τις φορτώσεις του Marlboro στους λιανοπωλητές των ΗΠΑ, καθώς οι ανταγωνίστριές της, συμπεριλαμβανομένης της Reynolds American Inc. έχασαν καπνιστές.

«Οι τιμές είναι βασικός παράγοντας και το βλέπουμε στα βελτιωμένα αποτελέσματα», ανέφερε η Amy Bonkoski, η οποία διαχειρίζεται 33 δισ. δολ. σε μετοχές με την National City Corp., η οποία έχει στην κατοχή της περίπου 1,2 εκατ. μετοχές της Altria, συμπληρώνοντας: «Εχουν ακόμη κάποια εκκρεμή θέματα κόστους, κυρίως με την Kraft».

Εξαιρουμένου το κόστους, τα κέρδη της Altria ήταν 1,08 δολ. ανά μετοχή και διαρμορφώθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι κατέταξαν τις μετοχές της στο «outperform» και στο «buy».

Τα κέρδη από την Kraft, την υπ'αριθμόν ένα εταιρεία παραγωγής τροφίμων των ΗΠΑ, μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 17%, φθάνοντας στο 1,25 δισ. δολ. Η εταιρεία, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο, μείωση των κερδών της κατά 28%.

Οι μετοχές της Altria, ιδιοκτήτριας της Philip Morris, υποχωρούσαν κατά 45 σεντς, φθάνοντας στα 61,84 δολ. μία, κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Πέρυσι, σημείωσαν άνοδο 12%, φθάνοντας στις 18 Ιανουαρίου στα επίπεδα ρεκόρ των 64 δολ. η μία, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας, ότι αύξησε την γκάμα των προϊόντων της κατά 22 σήματα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα